O fetiță de 10 luni, refugiată din Irak alături de familia sa, a devenit cea de-a 33-a victimă a rujeolei. Fetița a ajuns în România în luna iulie. Numărul total de cazuri de pojar a ajuns la 8.937.
Fetița a ajuns în România pe data de 7 iulie, iar în august medicii au diagnosticat-o cu rujeolă. Medicii au descoperit și că fetița suferea de malnutriție și retard psihomotor sever.
În România au fost depistate peste 8.900 de cazuri de rujeolă. Dintre acestea, 134 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână, vinerea trecută fiind raportate 8.803.
S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe, cele mai multe — 1.226 — în județul Timiș, 1.111 în Caraș-Severin și 1.014 în Arad.
Săptămâna aceasta au fost confirmate și raportate 49 de cazuri de rujeolă în județul Călărași, 43—în județul Brașov, 12—Vaslui, câte 7—în București și Teleorman, câte 3 în Dâmbovița, Covasna și Neamț, 2—Dolj și câte unul în Giurgiu, Sălaj, Hunedoara, Sibiu și Botoșani.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală, informează INSP citat de Agerpres. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, se mai arată pe site-ul Institutului.