Medicii Institutului Inimii din Târgu Mureş au făcut al 11-lea transplant de inimă din 2016, un an cu un număr-record de astfel de operaţii. Este, însă, primul transplant după scandalul care a zguduit sistemul medical din România. Nu doar inima donatorului va salva o viaţă. Şi alte organe ale femeii de 34 de ani, victimă a unui accident rutier, vor ajunge la bolnavi a căror şansă la o viaţă normală atârnă de un fir de aţă.
Un pacient de 46 de ani, din judeţul Gorj, a primit o inimă nouă la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Avea de câţiva ani probleme grave de sănătate, iar medicii i-au spus că singura lui şansă la o viaţă normală este un transplant. Operaţia a durat mai bine de cinci ore.
Prof.dr. Horaţiu Suciu, medic: „Un pacient aflat în stadiu avansat de insuficiență cardiacă aflat în evidența clinicii noastre de peste un an pe lista de transplant, o listă de urgență, pentru că în ultima perioadă capacitatea dânsului de efort și calitatea vieții erau sever afectate.”
Inima care bate acum în pieptul pacientului provine de la o femeie de 34 de ani, aflată în moarte cerebrală.
Marius Harpa, medic: „A suferit un accident rutier cu traumatism cranio cerebral fără posibilități de intervenție, de refacere.”
Medicii au prelevat şi rinichii, care au fost trimişi la Cluj şi transplantaţi unei tinere de 23 de ani din Braşov şi unui tânăr de 28 de ani din Brăila. Ficatul urmează să fie transplantat la Institutul Clinic Fundeni. Este prima prelevare de organe după scandalul transplanturilor.
Radu Deac, Directorul executiv al Agenției Naționale a Transplantului: „Avem toată încrederea că și alte centre se vor alătura și vom reuși să trecem peste această perioadă care a fost dificilă și nu ne-a creat satisfacție în niciun caz la toți cei implicați.”
Horaţiu Suciu, medic: „Într-adevăr sunt lucruri care durează, e nevoie de niște modificări legislative care se vor face și sunt convins că nimeni din minister nu își dorește să oprească activitatea de transplant.”
Medicii spun că pentru a îmbunătăţi situaţia este nevoie de o decontare realistă a cheltuielilor şi de asigurarea medicaţiei eficiente pentru bolnavi.