În România, tinerii care vor să ajungă medici sunt nevoiţi să se înghesuie pe locurile puţine pe care le alocă Ministerul Sănătaţii. La Braşov, deşi spitalele au cerut 124 de locuri pentru rezidenţi, Ministerul a alocat doar 48. Asta în condiţiile în care de pe băncile Facultăţii de Medicină din oraş doar în acest an au ieşit peste 100 de absolvenţi.
Facultatea de Medicină din Braşov a fost înfiinţată în urmă cu 25 de ani. Anul acesta a avut cei mai mulţi absolvenţi: 111.
„Mulţi dintre colegii mei ar dori să continue pregătirea în rezidenţiat aici la Braşov. Din cauza acestei disproporţii nu vor avea această posibilitate şi vor trebui să se reorienteze”, a spus un absolvent.
În alţi ani, Ministerul a alocat aproape acelaşi număr de locuri cu cel al absolvenţilor, însă asta nu s-a întâmplat şi acum, deşi Facultatea de Medicină din Braşov asigură instruirea în 21 de specializări.
„În condiţiile acestea activitatea medicală, actuală şi din perioada imediat următoare în spitalele din Braşov va fi total improprie. Nedreptatea mi se pare cu atât mai mare cu cât necesarul de care am fi avut nevoie să putem funcţiona la limita de avarie, nu în nişte parametrii optimi, ar fi altul”, a spus decanul Facultății de Medicină din Brașov, profesorul universitar Marius Alexandru Moga.
Spitalele din Braşov au cerut pentru acest an 124 de locuri pentru medicii rezidenţi. Doar la Spitalul Clinic Judeţean trebuie 50, însă au fost alocate doar jumătate.
„Medicul rezident este implicat în activitatea curentă de îngrijire medicală a pacienţilor, chiar din prima zi în care a intrat în spital. Ulterior, poate să participe la activitatea de gardă”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Brașov, Daniela Neculoiu.
În primii trei ani, salariul pe care rezidenţii îl primesc de la Ministerul Sănătăţii este de 1.500 de lei, plus o bursă de 650 de lei. Astfel, tinerii preferă să facă rezidenţiatul în localitatea de domiciliu, pentru a economisi bani.
Deocamdată, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au răspuns solicitării Digi24 Braşov pentru a motiva numărul mic de locuri alocate.