Munca într-un spital bine dotat din Franţa şi un salariu generos nu au putut să-l ţină departe de ţara natală pe un medic român. El s-a întors şi îşi foloseşte experienţa la Serviciul de Ambulanţă din Călăraşi. Chiar dacă lucrează pe ambulanțe ce se apropie de un milion de kilometri parcurşi, tânărul doctor nu regretă nicio secundă alegerea.
Vlad Sârzea putea avea o carieră împlinită în Franţa, însă a ales sistemul medical românesc. A ajuns în Hexagon în 2009, pentru specializare.
Vlad Sârzea, medic: „Eu cu soţia am considerat că este interesant să facem rezidenţiatul în altă ţară, să vedem cum se petrece şi acolo. Am terminat rezidenţiatul în 2014 şi unul dintre spitalele la care am lucrat mi-a oferit un post de medic specialist”.
Iar salariul pe care l-a avut nu se poate compara cu banii pe care îi primeşte acum în România.
Vlad Sârzea, medic: „Odată ajuns medic specialist, diferenţa este destul de mare, undeva la 4,5.
O gardă în Franţa se plăteşte... cam 50 de euro pe oră. În România, cam 45 de lei pe oră.”
Şi ce l-a făcut, totuşi, să revină în ţară?
Vlad Sârzea, medic: „Motivul principal este fiica mea. S-a născut în 2015 şi trebuia la 2 luni şi jumătate să o ducem la creşă.
Am zis că în România avem o altă cultură familială, asta este o diferenţa. Francezii la capitolul familial... nu sunt termeni de comparaţie.
Fac nişte gărzi în două spitale din Franţa, unul dintre ele unde am făcut şi primul stagiu”.
Colegii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Călăraşi sunt încântaţi de medicul în vârstă de 33 de ani.
Marius Manea, directorul SAJ Călăraşi: „Aşteptăm să fie definitiv, să fie al nostru. Aşteptăm ultimele aprobări de la Minister. Nu ştim data exactă, dar e pe poziţii”.
George Constantin, ambulanţier: „Este un doctor foarte bun, vă daţi seama. Şcolit în Franţa, e cu totul altceva”.
Viorel Mihai, asistent medical: „Facem o echipă de adevăraţi profesionişti, dânsul ne împărtăşeşte din experienţa acumulată şi în străinătate şi aici”.
Vlad Sârzea, medic: „Faptul că am fost în Franţa, pe ei i-a interesat să vadă cum lucram acolo, cum erau dotate ambulanţele, ce am putea noi să îmbunătăţim”.
Salvările de la Serviciului Judeţean de Ambulanţă Călăraşi au chiar şi 900.000 de kilometri la bord.