REPORTAJ. 24 de ore la SMURD, la limita vieţii

Data actualizării: Data publicării:
pompieri smurd

Cine salvează o viaţă salvează o lume întreagă. E deviza celor care lucrează la Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare - SMURD, cum îl ştie toată lumea. 24 de ore din 24, medici, asistenţi şi piloţi de elicopter, sunt gata să zboare la propriu, spre cei care au nevoie de ajutor, în lupta cu moartea. De la accidente de circulaţie cu maşini zdrobite, la avioane prăbuşite în vârf de munte, de la turişti răniţi în prăpăstii, la tineri care fac infarct, oamenii în costume roşii au energie pentru toate apelurile primite la 112.

Reporter: De unde aţi învăţat aşa de multe?

Medic SMURD: Din experienţă. Din experienţa pe care o prinzi. Eu am avut norocul, pot să spun că am avut norocul, că am lucrat cu nişte oameni extraordinari de la care am învăţat. Am venit stagiar după aceea am fost rezidentă. Şi după aceea am intrat pe medicină de urgenţă. Adrenalina. Adrenalina ţine foarte multe. Fiecare medic îşi ştie limitele şi ştie până unde poate să meargă. Eu sunt de 17 ani aici. Te obişnuieşti, dar când e un copil deja ţi se taie picioarele, iar când eşti mamă ţi se taie rău de tot.

Mihaela Sava, medic UPU SMURD Tîrgu Mureş: Trebuie să fii foarte tare psihic. Cine spune că nu te afectează, asta este o mare minciună. Vezi foarte multe lucruri urâte. Dar treci mai departe ştiind că ce ai făcut tu a salvat viaţa unui om. Când merg acasă am un copil de 7 ani care mă ia de proaspătă şi aşteaptă să îi acord toată atenţia.

Locotenent Mihai-Andrei Mureşan, pilot SMURD: Sunt pilot militar din 2013 şi am de atunci până acum în jur de 600 de ore de zbor.

Reporter: Cum a fost?

Medic SMURD: Nu prea plăcut. Un pacient găsit de băiatul lui, dar decedat. A început manavrele de resuscitare fiind acolo un paramedic, coleg cu noi. Ne-am dus să vedem cu ce putem ajuta. Din păcate nu am mai avut cu ce.

Maria Salanţa, medic-şef UPU SMURD Tîrgu Mureş: Elicopterul este folosit des pentru ca pacienţii cu infarct să ajungă cât mai repede în Spitalul Judeţean din Tîrgu Mureş, unde se pot acorda cele mai bune îngrijiri medicale.

Medic SMURD: Asta mi-a plăcut mie la medicina de urgenţă, că nu te-a îngrădit să înveţi. Dacă vroiai să înveţi, învăţai.

A fost o gardă de 24 de ore la Tîrgu Mureş, locul de unde a început povestea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. SMURD cum îl ştie toată lumea. În 1990, serviciul însemna Raed Arafat şi o singură maşină. Lui i s-au alăturat câţiva medici şi asistente care făceau voluntariat.

Vass Hajnal Erzsébet, asistent şef UPU SMURD Tîrgu Mureş: Am întipărit în minte primul caz la care domnul Arafat a enumerat aşa, trrr, toate lucrurile pe care le vroia şi eu stăteam, aşa, şi mă gândeam acum ce să fac, cum să fac. Şi ştiu că m-am întors cu spatele faţă de dânsul şi aşa îmi tremura mâna să nimeresc, cu seringa, strict medicamentul din acea fiolă.

SMURDul a funcţionat apoi într-o baracă. Acum pacienţii sunt trataţi într-o unitate de primiri urgenţe ultramodernă, dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Apoi, serviciul s-a extins în toată ţara. Din 2004, bolnavii din centrul şi nordul ţării sunt transportaţi la spital într-un timp mult mai scurt, cu elicopterul. În timp, SMURD a dezvoltat un sistem în care sunt cooptaţi şi pompierii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş instruieşte paramedici din toată ţara, iar SMURD exportă experienţa şi în alte ţări printe care Republica Moldova.

Sublocotenent Alin Moldovan, ISU Mureş: Am fost în Republica Moldova chiar când s-a deschis SMURD în oraşul Bălţi. Două săptămâni şi câteva zile, în care am stat 24 din 24, în care am stat în cadrul pompierilor pentru a implementa ce am fost învăţat de aproape 19 ani de când sunt în sistem. De a implementa şi în Republica Moldova acest serviciu. Am mai fost anul trecut în Ucraina, în Kiev, am făcut un curs de prim-ajutor cu viitori colegi în Ucraina.

General de brigadă Dorin Oltean, inspector şef ISU Mureş: Este o onoare pentru noi să reprezentăm România şi toţi pompierii din lumea întreagă să vină la noi şi să vadă cum funcţionează sistemul SMURD. Este foarte apreciat în afară, atât de colegii din Anglia, din Franţa, cât şi din Statele Unite.

Medicii şi asistentele SMURD sunt în permanenţă instruiţi de specialişti, ultima oară de cei din Elveţia, şi tot ce au învăţat au pus în practică în februarie: o misiune de salvare cu troliul a unui turist accidentat în Munţii Făgăraş. Numărul intervenţiilor a crescut de la an la an. În Mureş, de exemplu, se preluau în 2009 aproximativ 8.500 de cazuri, iar în 2016 de două ori mai multe. Numărul personalului de intervenţie a rămas însă acelaşi sau chiar a scăzut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...