Statistică dureroasă la propriu: un sfert dintre judeţe nu mai au cabinete stomatologice publice unde să se trateze gratuit cei care contribuie la bugetul public pentru sănătate. Localnicii din Braşov, de pildă, aşteaptă o veste bună de opt ani. Spitalul Judeţean a cumpărat aparatură demult, dar Ministerul Sănătăţii nu a trimis bani pentru salariile dentiştilor, aşa că nu s-a mai deschis cabinetul pentru urgenţe.
Planurile pentru cabinetul public de stomatologie de la Braşov a apărut în 2008. Abia acum doi ani a fost găsit şi spaţiul necesar. Consiliul Judeţean a dat 10.000 de euro pentru cumpărarea aparaturii, dar degeaba. Ministerul Sănătăţii a aprobat abia anul acesta în vară deschiderea unei liniei de gardă, dar nu şi banii pentru plata salariilor. Iar acum a mai apărut un obstacol: unitatea de primiri urgenţe a intrat în renovare. Cabinetul... "este pus sub conservare şi sperăm ca odată cu reabilitarea unităţii de primiri urgenţe şi a spitalului să îl punem în funcţiune," explică Daniela Neculoiu, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov.
Localnicii de la Braşov strâng din dinţi şi aşteaptă. La fel şi dentiştii dispuşi să lucreze la un cabinet public.
"Sunt oameni care nu au bani şi nu se pot prezenta la un privat," spune un pacient.
"Sunt interesată, e un lucru foarte bun pentru oameni, pentru noi ca medici," precizează Luminiţa Răducanu, medic stomatolog.
În judeţul Braşov sunt aproape 600 de medici stomatologi, dar foarte puţini sunt dispuşi să rezolve urgenţe medicale noaptea chiar şi contracost.
La Sibiu, localnicii au unde să apeleze dacă îi dor dinţii: la Centrul Clinic Stomatologic al Facultăţii de Medicină. Acolo lucrează numai studenţi şi medici rezidenţi.
„Fetiţa o durea dintele azi-noapte şi am venit la Urgenţă, aici. A trimis-o doctoriţa care a tratat-o,” spune o pacientă.
„Tratamentele efectuate în urgenţă sunt gratuite toate, iar celelalte tratamente... li se aplică tariful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu,” precizează dr. Gheorghe Boitor, conferențiar universitar.
Dentiştii spun că efectele sunt grave: românii nu prea merg la controale pentru că ar trebui să plătească. Localnicii din 11 judeţe sunt în asemenea situaţie.