România va folosi tratamentul cu plasmă pentru tratarea cazurilor grave de infectare cu noul coronavirus. Medicii vor recolta plasmă din sângele pacienţilor vindecaţi, iar aceasta va fi transferată bolnavilor aflaţi în stare critică pentru a-i ajuta să lupte cu virusul.
Astfel de tratamente se aplică deja atât în China, cât si în mai multe țări europene precum Elveţia, Germania, Franta sau Spania.
Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca, a explicat la Digi24 că tratamentul cu plasmă este vechi, fiind folosit cu succes în cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, rabie, deficiențe imune sau diverse intoxicații.
În cazul bolilor infecțioase, o persoană care trece prin boală dezvoltă anticorpi pe care îi găsim în plasma acelei persoane, a explicat Țincu.
El a făcut referire la câteva studii existente, dar cu arie mică de aplicabilitate, pe un număr mic de pacienți în cazul cărora s-a înregistrat o remisie a bolii.
"Este nevoie de studii suplimentare, acum nu știm foarte bine care este dinamica răspunsului imun la pacienții care se îmbolnăvesc.
Când trebuie recoltată plasma ca să conțină o cantitate suficientă de anticorpi.
Căror pacienți trebuie administrată, tuturor sau doar celor în stare critică.
Dacă doar pentru cei în stare critică, ne întrebăm care e momentul optim când se poate face această administrare.
E important că tratamentul cu plasmă și-a dovedit în trecut eficiența, plus că sunt studii de mici dimensiuni, publicate, care arată că poate fi un tratament util.
Se conturează posibilitatea găsirii unui remediu mai devreme decât ne așteptam.
Studiile însă au fost realizate pe pacienți care au primit și tratament medicamentos și plasmă superimună. Se dorește publicarea unor studii privind doar administrarea de plasmă ca să se stabilească cum reacționează în lipsa unei influențe a unui tratament medicamentos", a afirmat medicul de la Spitalul Floreasca.
Citiți și:
Nelu Tătaru: România va folosi transferul de plasmă cu anticorpi în tratamentul pacienților critici care au Covid-19
Țincu a explicat că plasma poate fi recoltată de la toți pacienții care s-au recuperat după îmbolnăvire.
Plasma trebuie testată microbiologic, stocată și apoi transferată către spitale, a spus medicul.
Acest tratament poate fi folosit foarte rapid, plasma se recoltează foarte rapid, dar se pune problema de infrastructura privind capacitatea de recoltare, prelucrare și transport dacă se ajunge la implementarea acestei măsuri de tratament la nivel național, a adăugat Țincu.
România, mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi
Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat miercuri, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Mediafax.
„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat Nelu Tătaru.
„Astăzi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu ştiu şi dacă de administrare că aici sunt discuţii între anestezişti şi infecţionişti, să vedem cât de repede vom avea şi un protocol de administrare. Aici sunt discuţii în funcţie de ce fac şi alte state, unii fac prin studii clinice, alţii au dat la liber un protocol să-l poată folosi toată lumea, pe administrare încă nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astăzi se va da ordinul”, explică Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi şi în curând încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii.
În total, firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereză.
În România sunt peste 1.300 de pacienţi vindecaţi de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge.
Redactare G.M.