România, ținta unui atac cibernetic uriaș. Experți: E îndreptat împotriva firmelor mari

Data actualizării: Data publicării:
Futuristic integrated circuit, code lock and globe

România şi alte 98 de ţări sunt victimele unui uriaş atac informatic. La nivel global, 137.000 de computere au fost afectate de atacul de timp recompensă, potrivit Bitdefender România. La 24 de ore de când a apărut mesajul cu efecte distrugătoare, autorităţile nu au o evidenţă clară a ţintelor hackerilor şi nici nu ştiu exact câte alte computere sunt vulnerabile. Ce ştim este că, potrivit producătorului de antiviruşi Kaspersky, România este pe locul nouă în topul celor mai afectate state. 

Experţii în securitate cibernetică spun că atacul este îndreptat, în primul rând, împotriva firmelor mari, care au sute sau mii de calculatoare. Victime au căzut însă şi oamenii simpli. În multe cazuri, nici măcar nu a fost nevoie ca utilizatorul să fi accesat vreun fişier compromis.

Noutatea constă în faptul că ea autoinfectează foarte multe calculatoare de una singură. În orice companie toți membri companiei împărtășesc aceeași rețea, prin urmare dacă am reușit să infectez un singur angajat, atunci e clar, virusul se va propaga în întreaga rețea afectând toate calculatoarele sau majoritatea calculatoarelor din rețeaua respectivă”, a explicat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică la Bitdefender.

Şi asta doar pentru că firmele sau utilizatorii nu şi-au actualizat sistemele de operare.

Nu își fac update-uri pentru că folosesc softul piratat, dar teoretic un sistem informatic modern ar trebui să fie actualizat. Companiile sunt afectate pentru că acolo nu e așa de simplu să faci update la zi. Trebuie să treacă o anumită perioadă de testare a patch-urilor, a update-urilor, pentru că pot intra în conflict cu alt soft util și tocmai de asta în mediul de producție se găsesc destule sisteme neactualizate”, a precizat Cătălin Pătrașcu, șef serviciu CERT RO.

Infractorii cibernetici au profitat de o breşă de securitate a sistemului Windows şi au obţinut acces la datele din sute de mii de calculatoare.

Într-un atac ransomware, infractorii au acces la calculatorul dumneavoastră și îl folosesc în primul rând pentru a accesa documente sau, eu ştiu, poze personale, pe care le criptează după care ulterior cer o răscumpărare pentru a vă returna accesul la aceste documente. În cazul de faţă, răscumpărarea pe care o cer este de 300 de dolari aproximativ, plătibilă în moneda bitcoin”, a spus Costin Raiu, director Global Research & Analysis Team, Kaspersky Lab

Hackerii nu mai sunt puştani de liceu care stau într-o cameră întunecată şi au o glugă peste ochi, vorbim de adevărate corporaţii care fac bani atacând, lansând atacuri precum cel din această perioadă. Este o industrie extrem de profitabilă dacă ne gândim că doar 10.000 de oameni plătesc răscumpărerea de 300 de dolari, asta înseamnă trei milioane de dolari care intră în buzunarele respective”, a adăugat Andrada Fiscutean, jurnalist de tehnologie.

Specialiştii nu recomandă, însă, plata răscumpărării. Asta pentru că nu există niciun fel de garanţie că atacatorul va reda accesul la date. Mai mult, utilizatorul ar putea fi din nou ţina hackerilor, deoarece are, în ochii acestora, un istoric de bun platnic.

Deşi a trecut mai bine de o zi de la debutul atacului, autorităţile române nu pot încă estima exact cât de grav este acesta.

„La nivelul statului român nu există cifre care să poată confirma, sau să sugereze măcar, amploarea acestui atac. Companiile şi instituţiile publice nu sunt obligate să raporteze astfel de atacuri”, a explicat ministrul Comunicațiilor.

În plus, informaţiile venite de la SRI sunt îngrijorătoare.

Multe dintre instituţiile publice din România sunt vulnerabile în faţa unor astfel de atacuri pentru că folosesc computere învechite şi sisteme de operare care nu sunt aduse la zi", se arată într-un comunicat transmis la solicitarea Digi24.

Citiți și: Hartă în timp real pentru atacurile WannaCry. Cum funcționează virusul și care sunt recomandările Bitdefender

Atac cibernetic mondial. România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări

Atacul „WannaCry”. Sfaturile experților

Dacia-Mioveni, afectată de atacul informatic „WannaCry”. Ce spune ministrul comunicațiilor

Ce scria în e-mailul trimis de hackeri în aprilie către MAE român

România, afectată de atacul „WannaCry”. Reacția SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...