România, fără soft de identificare a infractorilor

Data publicării:
recunoastere faciala

Paradox informatic în România. Avem unii dintre cei mai buni şi mai numeroşi programatori IT din lume, dar ne lipseşte un sistem de identificare facială cu ajutorul căruia să putem identifica infractorii. Astfel, prinderea răufăcătorilor se face cu ajutorul vigilenţei cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul femeii care a fost arestată preventiv după ce a împins o tânără în faţa metroului, precum şi în cazul poliţistului care a molestat doi copii într-un lift din cartierul Drumul Taberei.

Poliţia Română a avut o tentativă să cumpere un soft de identificare facială în septembrie 2016, atunci când s-a organizat o licitaţie publică. IGPR-ul a pus la bătaie aproape un milion de euro ca acest sistem să fie creat în 45 de zile după atribuirea contractului.

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Este vorba de un soft destul de complicat care trebuie să facă legătura cu toate celelalte softuri pe care le are poliţia Română şi mai mult decât atâta şi cu softurile pe care le deţin partenerii externi. Lor le trebuie nişte echipamente care să preia datele astea în diferite formate, că pozele de buletin sunt făcute într-un anumit fel, camera din trafic îmi dă poza în altfel, mai bună, mai proaspată. Trebuie să am aceste aparate care să primească informaţii de peste tot, să îi facă un soft, să analizeze şi să îmi dea mie un rezultat. Şi el să permită o conectivitate cu diferite sisteme de date.”

La mai puţin de o lună de la publicarea anunţului, una din cele 7 firme care s-au înscris la licitaţie a depus o contestaţie în care a cerut, printre altele, modificarea caietului de sarcini.

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Caietul de sarcini pe care l-am citit este destul de lacunic, foloseşte termeni generici, o licitaţie importantă trebuie să dai multe caracteristici foarte clare, foarte concise ca operatorii să ştie cum să se ghideze şi ce anume trebuie să facă.”

În cele din urmă, firma şi-a retras contestaţia, iar Poliţia Română a anulat licitaţia şi nu a mai reluat-o până în prezent. IGPR nu a răspuns solicitării Digi 24 în privinţa motivelor deciziei de a nu relua licitaţia de achiziţie a unui soft de identificare facială. Până când România va avea un astfel de sistem de identificare a răufăcătorilor, recunoaşterea lor se va face ca şi până acum - cu ajutorul cetăţenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Lucia_Grijac
Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie București: "Veniți la donare înainte de a pleca în vacanță!"
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...