Analiză România a vaccinat aproape 60.000 de persoane. Cum stăm în comparație cu celelalte țări

Data actualizării: Data publicării:
steagul romaniei pe o doza de vaccin anti-covid
Campanie de vaccinare în România. Foto: GettyImages

Aproape 60.000 de cadre medicale au fost vaccinate în România până miercuri, potrivit datelor oficiale furnizate de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Cu un al doilea vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, cel al companiei Moderna, vaccinarea ar urma să crească și mai mult în perioada următoare, atât în țară, cât și la nivelul UE. Însă, cum se situează România la acest capitol până acum?

Miercuri, în ziua în care România a primit a treia tranșă de vaccinuri Pfizer/BioNTech, au fost vaccinate 16.945 de persoane. Astfel, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 începând cu data de 27 decembrie a crescut la 58.554.

CNCAV precizează că în ultimele 24 de ore au fost 66 reacții comune și minore, dintre care: 28 de reacții de tip local, iar alte 38 generale. De asemenea, alte două reacții sunt în curs de investigare.

De la începutul celor aproape două săptămâni de vaccinare, numărul total de reacții adverse a fost de 202 reacții comune și minore, dintre care: 92 reacții locale cu durere la locul injectării, iar 110 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie).

Autoritățile se așteaptă ca, odată cu demararea celui de-al treilea val de vaccinare - pentru populația generală - care ar putea începe în luna aprilie, zilnic să fie imunizați 150.000 de români. Este o cifră optimistă, iar dacă acest trend va fi menținut, atunci toată populația României ar urma să fie imunizată în aproximativ 4 luni.

Peste 15 milioane de doze administrate deja la nivel global

Agenția Bloomberg transmite că au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin în 35 de țări, iar vaccinarea celorlalte câteva miliarde va fi una dintre cele mai mari provocări logistice.

În Statele Unite ale Americii, vaccinarea a început pe 14 decembrie, iar până acum au fost administrate peste 5 milioane de doze dintre cele peste 17 milioane distribuite. Asta înseamnă o rată de vaccinare de 1,54 la fiecare 100 de locuitori. 

Potrivit datelor furnizate până la 31 ianuarie, China a vaccinat 4,5 milioane de doze administrate, având o rată de vaccinare de 0,32.

Țara asiatică este urmată de Israel și de Regatul Unit al Marii Britanii, fiecare cu peste 1,3 milioane de doze, rata de vaccinare fiind de 15,14, respectiv 1,95.

Țările care au cea mai mare rată de vaccinare până acum sunt Israelul, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Marea Britanie și SUA.

În analiza Bloomberg, România apare cu informațiile actualizate până la data de 4 ianuarie, cu peste 25.000 de doze administrate și o rată de vaccinare de 0,13.

doze vaccin administrate bloomberg
România, care beneficiază de dozele cumpărate de Comisia Europeană pentru toate țările UE, se află printre primele țări din lume la capitolul vaccinării anti-COVID. Foto: Bloomberg

2 miliarde de doze de vaccin asigurate pentru UE

Comisia Europeană negociază achiziționarea de vaccinuri în numele țărilor membre UE, iar până acum a încheiat contracte cu Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK şi CureVac, fiind avută în vedere și semnarea unuia cu Novavax.

După ce în luna decembrie a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech, astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat astăzi că UE are asigurate până acum 2 miliarde de doze de vaccin, la populație de aproape 450 de milioane.

„Mai mult decât suficient pentru a ne proteja pe toți”, a precizat ea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit Bloomberg, până acum, guvernele lumii și-au asigurat deja circa 8,25 de miliarde de doze de vaccin, necesare pentru a imuniza peste jumătate din populația planetei, dacă dozele ar fi distribuite egal. Însă, țările sărace se vor chinui să prindă contracte, mai ales în condițiile în care vaccinurile necesită condiții speciale de depozitare și transport.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...