Români, turiști în țări unde virusul ucigaș face victime. Printre ei, și Delia

Data publicării:
delia

Într-un secol în care poți ajunge dintr-un colț al lumii într-altul în doar câteva ore, circulația virusurilor este imposibil de controlat. Principala problemă a experților din sănătate este, însă, faptul că nu există un antidot împotriva coronavirusului. Singura metodă de prevenire a răspândirii acestui virus la nivel mondial o reprezintă scanarea termică în aeroporturi a celor care tranzitează lumea în lung și-n lat. Și nici această metodă nu este sigură, deoarece febra apare atunci când boala este deja instalată, și nu în perioada de incubare. Românii întorși în țară din zonele în care au fost depistate cazuri de coronavirus se bucură că boala i-a ocolit și că au ajuns cu bine acasă.

Nicu abia a revenit în țară din Vietnam, acolo unde și-a petrecut ultimele 2 săptămâni din vacanța de iarnă. Are mai bine de 72 de ore de când a părăsit continentul asiatic. A aflat de coronavirus la finalul călătoriei.

Nicu Popescu, antreprenor: Nu ajunsese încă în Vietnam. Ieri am aflat și eu din presă că ajunsese în Vietnam. Vizavi de controalele pe aeroporturi... încă nu s-au instituit senzori termici din aceia ca să vadă dacă ai febră, dacă ai vreun virus. Dar panica începea să se instaleze. Se vedea îngrijorare la mulți că nu o să poată călători, că nu o să poată să ajungă dintr-o parte în alta.

A călătorit în aproape jumătate din țările lumii. În septembrie a fost inclusiv în China, dar și în altă țări din Asia. Pleacă în lume ori de câte ori are ocazia, pasiune pe care și-a descoperit-o citind cărțile lui Jules Verne. Este fascinat de cultura asiatică, în special de cea gastronomică.

Nicu Popescu, antreprenor: Am mâncat tarantule, crocodil la rotisor, șerpi, șobolani, broaște, gândaci, tot felul de vietăți din acestea. Practic acolo tot ce mișcă se poate mânca.

Dar niciodată nu și-a pus problema că dacă mănâncă astfel de vietăți se poate îmbolnăvi.

Nicu Popescu, antreprenor: Această chestiune cu virusul este serioasă și călătoriile le plănuiesc cu multe luni înainte. Dacă ar fi să merg acum în zona aceea chiar în zona Wuhan, unde a izbucnit acest focar de infecție, cred că nu m-aș duce. Dacă ar fi în alte zone și aș avea o rută mai îndepărtată de acel focar m-aș duce.

Consultanții în turism spun că, în această perioadă a anului, cei mai mulți care aleg să călătorească în China sunt cei care au acolo familie și prieteni. Merg acasă ca să petreacă cu ocazia Noului An Chinezesc.

Răzvan Pascu, consultant turism: Nu prea se călătorește foarte mult în China în perioada aceasta de frig, de iarnă. O să vedeți în perioada asta că o să înceapă să se întorcă chinezii și probabil în zilele următoare o să surprindeți destul de mulți pe aeroportul Otopeni. Aeroportul Otopeni ar putea să înainteze și să facă ceva pași în a preveni și să instaleze niște scannere care să citească temperatura persoanelor.

Astfel de dispozitive au fost deja instalate în Seul, cu mult înainte ca răspândirea virusul să ia o asemenea amploare. Matei lucrează de câteva luni bune în capitala Coreei de Sud și a trecut printr-un astfel de filtru la întoarcerea din țară, după vacanța de iarnă.

Matei Psatta, antreprenor: Au fost câteva avertizări în care li s-a spus oamenilor specific să nu călătorească în orașul de unde a pornit totul și în general sunt avertizați să nu călătorească în provincia respectivă dacă ai simptome de orice fel să suni la un număr special organizat pentru așa ceva. În cazul meu am purtat mască în primele zile în care am citit despre coronavirus, oricum port de obicei pe aici.

Măsuri de protecție și-a luat și cântăreața Delia. Aflată în vacanță în Singapore, aceasta a preferat ca ultima zi din sejur să și-o petreacă în resort, după ce au fost depistate primele cazuri de coronavirus în zonă.

Într-un mesaj postat pe contul ei de socializare, artista și-a liniștit fanii, cărora le-a transmis că este bine. Delia urmează să revină în țară cu o cursă ce are escală la Dubai.

Lipsa zborurilor directe dintre România și țările asiatice este un motiv pentru care monitorizarea coronavirusului ar fi dificilă.

Răzvan Pascu, consultant turism: Dacă ar fi un zbor direct cu China am putea izola terminalul respectiv unde ajung pasagerii, să îi scoatem pe un alt flux la Otopeni și să îi controlăm pe fiecare dacă sunt OK cu sănătatea.

La nivel mondial, mai multe aeroporturi și-au instalat deja sisteme de verificare a temperaturii, ca metodă de depistare a eventualelor cazuri de coronavirus. Pe aeroportul Otopeni astfel de dispozitive nu au fost încă instalate. Reprezentanții aeroportului au precizat că iau în calcul această posibilitate.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...