Reuters: Vaccinul Pfizer oferă „protecţie parţială” împotriva variantei Omicron. Sunt necesare trei doze

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu masca si manusi care testeaza un vaccin
Doza booster poate oferi o protecţie suplimentară împotriva variantei Omicron. Foto: Profimedia Images

Vaccinul Pfizer oferă „o protecţie parţială” împotriva noii variante Omicron a coronavirusului, conform şefului unui laborator de cercetări de la Africa Health Institute din Africa de Sud. Un studiu al acestui laborator a arătat că, deşi noua tulpină poate evita protecţia oferită de două doze de vaccin, în cazul unor persoane vaccinate cu două doze şi care au trecut prin boală, varianta Omicron a putut fi neutralizată. În plus, administrarea unei a treia doze (booster) ar putea ajuta la împiedicarea apariţiei infecţiilor, informează Reuters.

Alex Sigal, profesor la institutul de cercetări din Africa de Sud, a spus că s-a înregistrat o „scădere importantă” în privinţa capacităţii de neutralizare a tulpinii Omicron, comparativ cu varianta iniţială a coronavirusului.

Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt a arătat că, în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului.

Setul de date arată că e necesară dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.

Compania germană BioNTech a anunțat deja luni că a început să lucreze la un nou vaccin, împotriva Omicron.

Cercetătorii germani susţin necesitatea efectuării dozei booster, deoarece o persoană vaccinată cu trei doze va continua să fie protejată împotriva formelor grave ale bolii.

Producătorii Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson vor prezenta rezultatele propriilor studii în câteva săptămâni

„Cu cât ai mai mulţi anticorpi, cu atât cresc şansele să fii protejat împotriva variantei Omicron”, a spus Alex Sigal.

Studiul din Africa de Sud nu a inclus persoane care s-au vaccinat cu trei doze, deoarece în această ţară încă nu a început campania pentru administrarea dozei booster.

Datele studiilor preliminare nu arată încă dacă vaccinul este mai puţin eficient în prevenirea formelor severe COVID sau a deceselor provocate de această boală, în cazul Omicron.

În acest moment, nu există date referitoare la cum se comportă vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson în cazul Omicron. Producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer, urmează a prezenta noi date în următoarele săptămâni, informează Reuters.

Primele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Pe de altă parte, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri