Reuters: ExxonMobil renunță nu doar la România, practic iese din Europa. Ce se întâmplă cu investiția din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
platformă extracție gaze și petrol
Legea offshore a cunoscut o serie de transformări din cauza unor interese politice Foto: Guliver/GettyImages

Compania americană ExxonMobil plănuiește să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa.

În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Practic, Exxon își va concentra eforturile pe doar o mână de megaproiecte domestice și internaționale, în Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee, Brazilia sau Qatar. Programul de înstrăinare de active este demarat în condițiile în care acționarii producătorului de petrol și gaze aplică de ceva ani presiuni pentru adunarea de cash în scopul dezvoltării proiectelor din țările respective și diversificarea activităților.

În ceea ce privește blocul de mare adâncime din țara noastră Neptun Deep, Exxon a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziția participației companiei americane. Printre acestea și Romgaz, după cum a spus, pentru Mediafax, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului român de gaze.

„Deocamdată, suntem la începutul începuturilor. Am fost contactați (luni) de consultantul ExxonMobil care vrea să facă un exit (total) din acest proiect. Ne interesează să preluăm o cotă între 15-20%, dar e mult până departe. Primul pas în momentul ăsta ar fi (purtarea) primelor discuții, să vedem datele preliminare, ce au trimis dânșii, după care acordul ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) pentru a intra în camera de date, formarea echipei, intrarea în camera de date, analiza rezultatelor, obținerea aprobărilor în adunarea generală a acționarilor, dar intenția noastră este de a participa la acest proiect. Ne interesează, vrem și ne dorim", a spus Volintiru.

Exxon vrea să-și majoreze investițiile la peste 30 de miliarde de dolari în următorii ani

Exxon ar mai rămâne în Europa, conform planului, cu operațiunile din Țările de Jos, unde deține și exploatează împreună cu Royal Dutch Shell câmpul gazifer Groningen, pe care guvernul olandez plănuiește să-l închidă în 2022. În Africa, Exxon vrea să-și vândă operațiunile din Ciad, Guineea Ecuatorială și o parte din activele din Nigeria.

Exxon a răspuns mai lent la prăbușirea prețului petrolului din 2014 decât rivalii săi care au redus mai brusc cheltuielile de investiții, ceea a dus la o presiune mare din partea acționarilor pentru a reduce costurile. De menționat că acțiunile Exxon pe Wall Street au avut o evoluție mai slabă în raport cu titlurile altor companii petroliere majore în ultimii cinci ani.

Spre deosebire de rivalii Shell și British Petroleum (BP), Exxon nu a mai realizat o revizuire majoră a portofoliului său de active și operațiuni de decenii. BP a vândut active de peste 65 miliarde de dolari în urma dezastrului de mediu din 2010 din Golful Mexic (Deepwater Horizon), în timp ce Shell a vândut active de peste 30 de miliarde de dolari după achiziționarea rivalului britanic BG Group în 2016.

Exxon a anunțat anul acesta că plănuiește să-și majoreze investițiile de capital de la 26 miliarde de dolari în 2018 la 30-35 miliarde de dolari între 2021-2025, însă analiștii estimează deja presiuni asupra acestor planuri pe fondul unor prețuri scăzute la petrol și chiar contractarea de credite pentru realizarea investițiilor.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri