'Reporteri fără frontiere', despre starea presei din România: politizare excesivă şi mecanisme de finanţare corupte
Data publicării:
Organizaţia ''Reporteri fără frontiere'' (RSF) acuză politizarea excesivă a presei, mecanismele de finanţare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor patronatului şi infiltrarea redacţiilor cu agenţi ai serviciilor de informaţii în România.
În raportul anual pentru 2018, în capitolul dedicat României, RSF atrage atenţia că transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibil ca oricând în ultimii ani, în special în perioadele electorale.
Climatul din jurul libertăţii presei se deteriorează de asemenea din cauza activităţii unor grupuri mici de extremă-dreapta având legături cu Biserica Ortodoxă - ea însăşi parţial finanţată de stat - care se opun deschis libertăţii de informare, se mai arată în raportul făcut public marţi.
RSF reaminteşte că un proiect de lege al liderului Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor, care urmăreşte să pedepsească orice persoană ale cărei afirmaţii ar denigra România în străinătate şi care prevede reintroducerea calomniei în Codul Penal, a stârnit temeri privind o cenzură politică a mass-media.
România ocupă locul 44 în Clasamentul mondial al libertăţii presei pe 2018 realizat de RSF, comparativ cu poziţia 46 în 2017.
Primele locuri în clasamentul libertăţii presei sunt ocupate de Norvegia, Suedia şi Olanda, iar pe ultimele poziţii se află Turkmenistan (178), Eritreea (179) şi Coreea de Nord (180).