Reacția Opoziției după ce studente de la SNSPA au reclamat abuzurile profesorului Alfred Bulai. Ce măsuri cer USR și REPER

Data publicării:
Sociologul Alfred Bulai
Sociologul Alfred Bulai este acuzat de abuzuri sexuale asupra studentelor. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Opoziția este revoltată după ce studente de la SNSPA au reclamat abuzurile profesorului Alfred Bulai. REPER  anunță că una dintre victimele profesorului este membră a partidului și  cer Poliţiei Române să se sesizeze din oficiu. În același timp, USR  cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. Liderul USR, Elena Lasconi face trimitere la mai multe cazuri asemănătoare, printre care și cel al profesorului de Economie de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală, care a fost reținut pentru viol, transmite News.ro. 

Preşedintele USR, Elena Lasconi, afirmă că parlamentarii formaţiunii au cerut conducerii SNSPA să prezinte felul în care au fost soluţionate plângerile privind fapte de hărţuire sexuală sau agresiune sexuală din ultimii 10 ani şi măsurile luate. Totodată, USR doreşte înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar pentru astfel de cazuri. „Sistemul de educaţie din România este în degringoladă din cauza politicienilor care în ultimii ani şi-au bătut joc de el. Un exemplu este chiar aşa-zisul proiect România Educată, care a promovat exclusiv interesele baronilor de sistem precum acest domn Bulai”, susţine Lasconi.

 USR cere explicații de la SNSPA după cazul profesorului  Alfred Bulai 

„Afară de la catedră! Vieţi distruse, traume, umilinţe şi un comportament abuziv. Asta au primit zeci de generaţii de fete din partea unui profesor de la SNSPA, a cărui misiune era să le înveţe sociologie. Cazul profesorului Bulai de la SNSPA acuzat de hărţuire sexuală este genul de situaţie care nu poate lăsa loc de interpretări. Investigaţia Snoop este clară. Nu e timp de pierdut”, a scris, luni seară, pe Facebook, Elena Lasconi.

Ea a adăugat că parlamentarii USR au cerut deja conducerii SNSPA să spună câte plângeri care acuză fapte de hărţuire sexuală sau agresiune sexuală au fost înregistrate în ultimii 10 ani, câte dintre acestea au fost admise, care au fost sancţiunile aplicate şi ce măsuri au fost luate.

„Este impardonabil ca astfel de cazuri să existe şi să fie tolerate timp de 30 de ani! În plus, USR cere înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar care să analizeze astfel de cazuri şi să propună măsuri concrete. Sistemul de educaţie din România este în degringoladă din cauza politicienilor care în ultimii ani şi-au bătut joc de el. Un exemplu este chiar aşa-zisul proiect România Educată, care a promovat exclusiv interesele baronilor de sistem precum acest domn Bulai. USR a organizat, anul trecut, zeci de consultări în toată ţara pe tema Legilor Educaţiei şi a depus amendamente pentru o reformă reală în sistem, printre care şi limitarea la maximum două mandate de 4 ani pentru rectorii universităţilor”, a susţinut Lasconi.

REPER anunță că una dintre victimele lui Alfred Bulai este membră a partidului

„Nu este prima dată când o persoana influentă din mediul academic profită de poziţia sa şi abuzează eleve sau studente. Fetele şi femeile ar trebui să fie în siguranţă în instituţiile de învăţământ, să îşi dezvolte competenţele şi să studieze, nu să trăiască în teamă, stres şi umilinţă. Printre victimele lui Alfred Bulai se află şi o colegă, membră REPER, care a ales să împărtăşească povestea ei pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a încerca să prevină existenţa unor astfel de comportamente încă prezente în şcoli şi universităţi. Partidul REPER este cu tot sufletul alături de ea în aceste momente extrem de dificile, înţelege cât i-a fost de greu să vorbească deschis despre trauma prin care a trecut şi trece. Îi transmite cât de mult ne inspiră prin curajul ei şi dorinţa de a rupe cercul tăcerii şi de a ajuta şi alte femei tinere să nu mai treacă prin situaţii de abuz, intimidare, hărţuire sexuală ori viol. De multe ori, astfel de poveşti rămân cu victimele şi nu ajung mai departe”, precizează REPER într-un comunicat oficial.

„Am reuşit să obţinem reglementarea hărţuirii sexuale în şcoli şi universităţi. Am reuşit să avem o lege care permite astăzi victimelor să se apere în instanţă, să poată fi începută urmărirea penală din oficiu, fără plângere prealabilă din partea victimei, în cazul când fapta se întâmplă în şcoli şi universităţi. Nu putem repara traumele prin care au trecut şi trec elevele şi studentele (marea majoritate a victimelor), copiii noştri până la urmă, dar avem datoria de a-i proteja mai bine, de a le fi alături atunci când ajung în situaţii de vulnerabilitate, de a trage abuzatorii la răspundere şi de a stopa acest fenomen îngrijorător”, spune REPER.

REPER cere Poliției să se autosesizeze

REPER afirmă că este alături de victime şi luptă ca acestea să fie protejate, luptă ca mediul academic să devină un spaţiu sigur pentru studente şi studenţi, iar abuzatorii să fie traşi la răspundere şi pedepsiţi drastic.

„Partidul REPER cere Poliţiei Române să se sesizeze din oficiu, de urgenţă, şi să ancheteze toate aceste cazuri, nemaifiind nevoie de plângere prealabilă din partea victimelor”, transmite partidul.

Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris luni site-ul de investigaţii snoop.ro, după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA. SNSPA a anunţat că are o toleranţă zero pentru orice formă de hărţuire, discriminare sau abuz. Comisia de etică a SNSPA anchetează situaţia creată, pe durata analizei, Alfred Bulai urmând să fie retras din poziţia de director al Departamentului de Sociologie, iar participarea la activităţile didactice să-i fie suspendată.

Poliţia Capitalei a deschis, luni, un dosar de cercetare penală pentru „folosirea funcţiei în scop sexual”, după acuzaţiile aduse profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. După verificări vor fi dispuse măsuri.

Editor : D.U.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu