Sociologul Gelu Duminică a explicat de ce românii s-au grăbit să golească rafturile magazinelor și să-și facă provizii de teama coronavirusului, deși, până în acest moment, nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID - 19, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
"Teama majoră aici este necunoscutul. Ce a făcut românul prima dată când a aflat că viața lui e posibil să fie în pericol. S-a dus să-și cumpere mâncare, să-și umple burdihanul. Sunt aceeași oameni care nu ascultă manele, asta e societatea românească. O societate foarte ușor de manipulat pentru că nivelul de educație și de înțelegere este unul minimal, dar nu am văzut să cumpere săpun mai mult, să cumpere medicamente, să cumpere cărți să aibă ce face cât timp mănâncă. Adică, după ce mănâncă să mai citească o carte. Nu, ne ducem și cumpărăm mâncare, să avem acolo, moartea să ne găsească cu burta plină".
De frica coronavirusului, marți, localnicii dintr-o comună din Maramureș, dar și din alte orașe din România au golit rafturile supermarketurilor. Unii dintre ei se gândesc la ce este mai rău şi îşi fac provizii pentru câteva săptămâni. Alții trimit pachete pentru rudele stabilite în Italia.
Graba oamenilor de a-și face provizii, golind rafturile supermarketurilor, se poate explica prin „panica de necunoscut”, pentru că lumea se confruntă acum cu un virus pe care nu l-a mai avut până acum specia umană, a declarat și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Lumea a intrat în panică, și având o amploare atât de mare, China, acum Europa, cu Italia atât de aproape. Ar trebui ca această panică s-o transformăm într-o precauție. Ne gândim că avem și gripă sezonieră, sunt atât de multe cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, că sunt peste 45 de decese de gripă. Ar trebui să facem aceleași precauții pe care le facem pentru gripă”, a spus secretarul de stat la Digi24.
El spune că e important ca oamenii să mențină legătura cu medicul de familie, să păstreze distanța de persoanele afectate respirator, să tușească în cot sau în batistă, să se spele pe mâini, iar dacă au simptome minore să stea în casă.
Editor: I. I.