Șeful DSU Raed Arafat a declarat luni, după ședința BEx PNL, că situația din România privind pandemia nu este stabilă și că restricțiile impuse de autorități sunt mai relaxate decât în alte țări. Totodată, el a dat asigurări că nu vor exista restricții mai dure și i-a sfătuit pe români să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție pentru ca restricțiile actuale „să devină istorie”.
Raed Arafat a explicat că situația este una critică, deoarece cifra pacienților de la ATI a depășit 1400. În acest context, șeful DSU spune că numărul de paturi ar putea crește cu mare dificultate.
Totodată, Arafat a explicat că specialiștii se așteaptă la noi creșteri ale ratei de infectare cu noul coronavirus, singurul județ unde se așteaptă o scădere fiind în Timiș. „Încercăm să mărim numărul de paturi, dar rămâne o mare problemă”, le-a spus șeful DSU.
Raed Arafat: Nu vor exista restricții mai dure
Potrivit acestuia, la acest moment creșterea numărului de cazuri nu este una exponențială, ci mai degrabă una lentă , însă reprezintă o atenționare că situația este în continuare instabilă.
„Din această cauză s-au luat unele măsuri, care nu diferă de măsurile din alte țări, ba chiar sunt mai ușoare, și care permit să controlăm situația cât de cât până când vaccinarea merge mai departe. Noi acum mergem pe ideea că încercăm să controlăm situația, dar trebuie să continue campania de vaccinare. Dacă ea merge bine, oamenii se vaccinează, vor veni și câteva milioane de doze în următoarea perioadă, poate aceste restricții vor începe să devină istorie pentru noi, să revenim încet încet la normalitate. Dar pentru asta campania de vaccinare trebuie să meargă bine și în paralel să respectăm măsurile, măcar în următoarea perioadă, să nu avem impactul care este în sectorul sanitar”, a declarat Raed Arafat.
Totodată, șeful DSU a dat asigurări că restricții mai dure nu vor exista. Totuși, telemunca și decalarea programului de la job sunt foarte importante pentru a se evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun și a magazinelor, susține Arafat.
„Știu foarte multe companii private care încurajează telemunca. La DSU am oameni care lucrează de la distanță. Deci, și în sectorul public poate fi aplicat acest lucru, telemunca poate fi aplicată. Decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 16.00, alții la ora 15 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine”, a spus Raed Arafat.
De ce se închid magazinele la ora 18.00 când rata de incidență este mare
Închiderea magazinelor la ora 18.00 este o măsură corelată cu interdicția circulației după ora 20.00, ca oamenii să poată ajunge acasă, a explicat Arafat.
„La magazin toată lumea merge şi, dacă le lăsăm deschise până la ora 24,00, tot toată lumea merge. Regula magazinului a fost corelată cu interdicţia de circulaţie. Dacă circulaţia se interzice după ora 20,00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc, pentru ca oamenii să poată să ajungă acasă şi lucrătorii din magazine să ajungă acasă. Ca să te duci la magazine în fiecare zi la ora 18,00, asta înseamnă că nu se respectă nicio regulă, că toată lumea munceşte până la ora 18,00, fără decalare de program, fără telemuncă. În momentul în care se permite telemunca, se permite şi decalarea programului, atunci oamenii pot să meargă la diferite orare şi, în momentul în care decalezi programul de muncă, (...) cei care pleacă mai devreme ajung la magazin şi nu se aglomerează, aceasta este regula”, spune Raed Arafat.
Magazinele se închid la ora 18.00 și intră în vigoare restricții de circulație pentru toată populația începând cu ora 20.00, în localitățile unde rata de incidență este de peste 7,5 la mie.
Citiți și: Cum a arătat prima zi cu noile restricții în București: "Nu cred că o să funcționeze, tramvaiul e plin, la mall e plin"
Editor : I.C