Un cutremur puternic a avut loc, în această noapte, în zona Vrancea. A avut magnitudinea 5,2 și s-a produs la o adâncime de 121 de kilometri, la ora 3:26.
„Două apeluri, unul la Buzău și unul la Ploiești, pentru atacuri de panică. Efecte ale cutremurului în afară de aceste atacuri de panică nu au fost raportate în niciun loc de unde s-a simțit cutremurul”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
Secretarul de stat i-a sfătuit pe oameni să descarce aplicația DSU, dar și să se informeze cu privire la cum să procedeze în cazul unui cutremur: „Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.”
„Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul. Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a precizat șeful DSU.
Seismul din această noapte a fost cel mai puternic din România în ultimele 15 luni. Anul trecut, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 4,8 și s-a produs pe 18 mai, în Suceava.
În ultimii ani, în România au mai fost cutremure de peste 5. Reamintim pe cel din 28 octombrie 2018 de 5,9 și două de 5,8 și 5,4, produse pe 28 decembrie 2016.
Seismul de azi noapte s-a resimtit în Odobești, Panciu, Focșani, Întorsura Buzăului și Nehoiu, orașe aflate la mai puțin de 50 de kilometri de epicentru. De asemenea, unda seismică a ajuns la București, unde a provocat îngrijorare.
În Capitală sunt peste 2.500 de clădiri încadrate în diferite grupe de risc seismic. Anul trecut, primăria a consolidat doar 6 dintre acestea.