Raed Arafat a explicat la Digi24 cum trebuie pusă în aplicare prevederea care îi obligă pe angajatori să decaleze programul angajaților, începând de luni, 9 noiembrie.
Potrivit șefului DSU, companiile și instituțiile au obligația de a organiza munca fizică în telemuncă sau de a face un program eșalonat, astfel încât angajații să ajungă la un internval cu cel puțin o oră pauză și să plece la fel.
"Dacă e o instituție cu peste 50 de angajați, să împartă oamenii în 2 grupe. E o obligație legală. Ca să decalăm programul, ne interesează cei care vin cu mijloacele de transport în comun. Cei care vin pe cont propriu, îi lăsăm deoparte. Cei care vin cu transportul în comun se vor împărți. Un grup care începe la 8, de exemplu, următorul grup minimum o oră decalare, ca să plece mai târziu de acasă. Acest lucru va duce la reducerea numărului de oameni prezenți în mijloacele de transport. Angajatorii trebuie să facă această analiză și să împartă oamenii în 2 grupe. Depinde de natura instituției și a tipului de activitate, dar trebuie să existe minimum o oră la venire și la plecare", a explicat Arafat.
Dacă angajatul declară că vine cu autoturismul personal, el trebuie să fie scos din organizarea grupului, mai spune Arafat, care susține că interesul e să scădem presiunea pe mijloacele de transport în comun prin decalarea cu cel puțin o oră.
"Telemunca sau munca la domiciliu va reduce și riscul de infectare în interiorul clădirilor. Vor fi verificări prin inspecția de stat în muncă. Nu vor apărea alte norme de aplicare, e de înțeles ce trebuie făcut. Dacă cineva va încerca să păcălească, se va păcăli singur și pe noi toți. E normal să reducem impactul pe transportul în comun. Autoritățile locale pot să suplimenteze transportul în comun, acolo unde e cazul", a conchis secretarul de stat în MAI.
Editor : Alexandra Andronie