Premieră în istoria postdecembristă. E anchetat cazul unui tânăr care a murit, în anii 80, la scurt timp după ce a fost interogat de Securitate. Trupul bărbatului a fost deshumat pentru ca anchetatorii să poată afla dacă el a fost otrăvit sau iradiat, aşa cum afirmau părinţii săi.
„Am văzut copilul cum mi l-au dezmormântat...Credeți-mă, vă rog, nu vreau decât să aflăm adevărul”, spune, plângând Mihai Călinescu, tatăl victimei, prezent la cimitirul Pacea din municipiul Botoșani.
Mugur Călinescu a murit de leucemie în februarie 1985, la 20 ani. În ultimii ani de viaţă, a fost anchetat de Securitatea din Botoșani după ce a fost prins în timp ce scria mesaje antisistem pe clădirile din oraș.
„După cinci săptămâni, l-au prins undeva în zona centrală, în zona Casei de Cultură, care era atunci în construcție, l-au surprins în flagrant delict. L-au arestat imediat, asta s-a întâmplat în noaptea de 17 spre 18 octombrie 1981, a urmat o anchetă, s-a dispus începerea unui dosar de urmărire informativă prin care doreau să vadă dacă pe lângă el a mai fost implicat cineva, dacă l-a influențat cineva, ce determinări a avut băiatul ca să facă asemenea fapte”, explică Gheorge Petrov, arheolog IICCMER.
Tatăl său crede că, în timpul anchetei, fiul său a fost iradiat sau otrăvit.
„Venea și-mi spunea așa: Nu-mi dă nici o palmă, dar mă servește, în fiecare dată, mă duc la un loc sigur, acolo, numai la locul ăla mergea și-l servea cu cafeaua, în mod obligatoriu trebuia să servească și de sus îl încălzeau niște becuri și stătea două ceasuri acolo până când ia întreba, ia nu-l întreba”, povestește Mihai Călinescu.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a sesizat Parchetul Militar, care a deschis dosar penal in rem, pentru suspiciune de omor.
„Mugur Călinescu, după părerea mea, a fost unul dintre eroii prea puțin cunoscuți ai rezistenței anticomuniste din România. Procedăm la scoaterea rămășițelor pământești ale lui Mugur Călinescu după care acestea vor fi expertizate mai întâi medico-legal, iar apoi se va face o expertiză mult mai amănunțită în laboratoare de specialitate pentru a se vedea dacă el a fost otrăvit sau iradiat, dacă cancerul care l-a răpus atât de rapid după anchetarea sa de Securitate s-a datorat acestei anchete”, a explicat Marius Oprea, expert IICCMER.
„Mi-l amintesc ca pe un tip jovial, un tip plin de viață, chiar spunea bancuri când ne întâlneam, era un tip vesel, voios, de aceea am și fost surprins la acea perioadă să aflu că ar fi murit de leucemie, pentru că nu avusese semnele unui om suferind ...pur și simplu am fost surprins de această veste și nu-mi venea să cred că Mugurel ar fi avut acea boală”, povestește Dumitru Călinescu, vărul lui Mugur.
„Este primul caz în care un parchet de pe teritoriul României este pus să cerceteze o astfel de cauză. Dovezile medicale, asta se așteaptă. Analizele speciale se vor face la un institut de pe platforma Măgurele. Sunt foarte costisitoare și foarte laborioase. La IML Iași se vor preleva probele de țesut osos care se vor trimite la București, aici se va face doar examenul medico legal și antropologic”, explică Gheorghe Petrov, arheolog IICCMER.
Tatăl lui Mugur nu doreşte niciun fel de despăgubire. Dacă ipoteza sa privind cauza morţii fiului se adevereşte, cazul ar putea deschide o adevărată Cutie a Pandorei. În anii 70- 80, au fost zeci de astfel de morţi suspecte, în urma unor anchete ale Securităţii comuniste.