PSD și-a trecut prin Senat pachetul economic. Scutiri de la plata CAS, plafonarea prețurilor, amânarea ratelor, chiriilor, utilităților
Senatul a adoptat marți, într-o ședință online, mai multe proiecte legislative care prevăd o serie de măsuri economice inițiate de PSD. Unele măsuri sunt susținute și de Pro România și ALDE. Printre măsurile adoptate marți se numără scutirea de la plata CAS și CASS pentru companii, amânarea chiriilor și utilităților, precum și plafonarea prețului la alimente și medicamente. Senatorii au adoptat și o altă variantă legislativă pentru amânarea ratelor la banci. În forma adoptată de Senat, pot opta pentru amânarea ratelor și persoanele fizice care au restanțe și firmele aflate în insolvență.
Pachetul legislativ adoptată astăzi de Senat este criticat de PNL. Alina Gorghiu a declarat că inițiativele sunt de un „populism exacerbat” și că PSD nu renunță la logica de campanie. Gorghiu critică modul de desfăşurare a şedinţelor Parlamentului, susţinând că nu există dezbatere, verificare a cvorumului şi nici posibilitatea de a vota aspecte elementare de procedură, şi acuză PSD că doreşte să-şi promoveze proiectele fără studii de impact şi fără analize.
„Nu înţeleg de ce e blestemată România ca, în această perioadă cruntă cum e cea generată de pandemie, să aibă Parlament monopolizat de PSD şi de iniţiativele acestora de un populism exacerbat, în loc să discute constructiv şi serios. Disperarea PSD de a-şi promova proiectele, fără studii de impact, fără analize, va bloca mediul economic!", a scris Gorghiu, marţi, pe Facebook.
Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca până la finalul săptămânii legile să fie adoptate, tot într-o ședință prin videoconferință, de Camera Deputaților care este for decizional.
Amânarea ratelor s-ar putea aplica și restanțierilor și firmelor aflate în insolvență
Parlamentarii PSD din Senatul României au susținut și votat astăzi proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la sfârșitul lunii septembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus.
Proiectul PSD prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără ca să faci dovada că ai fost afectat de criză. Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.
La votul din Senat au fost 86 de voturi pentru, 27 împotrivă și 17 abțineri.
Scutiri de la plata contribuțiilor și amânarea plății utilităților
Senatorii au dat marţi vot favorabil și proiectului de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criza şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni.
Potrivit proiectului, iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România, „la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020”, potrivit Agerpres.
„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent. Facilităţile prevăzute la alin. 1 şi 2 se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordării facilităţilor de la alin. 1 şi 2, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”, se arată în proiect.
Iniţiativa legislativă prevede, de asemenea, că, la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020.
De asemenea, contribuabilii operatori economici ar urma să nu plătească dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru perioada în care plata contribuţiilor este amânată.
„La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună”, se precizează în proiectul de lege.
S-au înregistrat 87 de voturi pentru, 40 împotrivă şi trei abţineri.
Plafonarea prețului la alimente și la medicamente
Senatorii au votat și proiectului de lege pentru plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate.
„Se plafonează preţurile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi alte asemenea, prevăzute de legislaţia în vigoare, după cum urmează: la costul de producţie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 în Legea concurenţei nr 21/1996 republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul iniţiat de grupul parlamentar al PSD.
De asemenea, se plafonează preţurile la raft ale alimentelor care fac parte din coşul minim de consum, după cum urmează: la costul de producţie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă începând de la 5 milioane de lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri.
Legea se aplică pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă, cât şi 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.
Scutiri de la plata chiriei
Senatul a adoptat și proiectul de lege care prevede scutiri de la plata chiriilor pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activități pe durata stării de urgență.
Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.
Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.
Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.
Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.
Şerban Nicolae, iniţiator, a motivat necesitatea acestei legi prin situaţia de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus.
Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră.
Editor: Robert Kiss
- Etichete:
- psd
- coronavirus
- covid-19
- masuri economice coronavirus
- amanarea ratelor
- plafoanarea preturilor
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News