VIDEO. Cele mai ample proteste din această toamnă. Moment controversat: jandarmi călare printre manifestanți

Data actualizării: Data publicării:
proteste jandarmeria calare
Foto: Florin Dragușin

Noi proteste de amploare au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în marile oraşe. 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. „Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, au spus iniţiatorii protestelor. Românii s-au mobilizat și au ieșit în stradă, într-un protest mai amplu decât ultimele de acest fel din această toamnă. Evenimentul a avut însă și un moment tensionat și controversat - la București, jandarmii călare, ieșiți în număr mai mare ca de obicei, i-au intimidat pe manifestanți.

Modificările legilor justiţiei, teama că din ianuarie salariile vor scădea din pricina trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi traiul tot mai greu, de la o zi la alta, din cauza scumpirilor i-au scos din nou pe români în stradă. 45 de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi-n marile oraşe ale ţării. A fost pentru prima oară când membrilor societăţii civile li s-au alăturat reprezentanţii marilor confederaţii sindicale.

BUCUREȘTI. „Dragnea, ai adus/ Corupția prea sus!” - 30 de mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti și și-au strigat nemulțumirile. Protestatarii s-au adunat în faţa Guvernului, apoi au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Pe drum, însă, au existat şi tensiuni între manifestanţi şi jandarmi. Printre protestatari au fost şi politicieni.  Protestul s-a încheiat în jurul orei 22, nu înainte ca manifestanţii să cânte Deşteaptă-te Române.

Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini primite de la Florin Drăgușin (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte):

protest3 -florin dragusin
protest3 -florin dragusin

 

Nici ţara nu s-a lăsat mai prejos. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi în marile oraşe din provincie, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de deciziile actualei puteri.
Peste 5.000 de oameni au protestat la SIBIU. Şi-au dat întâlnire în Piața Unirii și nu în Piața Mare, așa cum se întâmpla de obicei, pentru că în centrul orașului se desfășoară Târgul de Crăciun. După ce au scandat o oră lozinci împotriva Guvernului și a partidelor aflate la guvernare, sibienii au pornit în marș, pe principalele bulevarde din oraș. Peste 5 kilometri a străbătut mulțimea. Printre protestatari s-a numărat și Gavril Dejeu, fost ministru de interne. El spune că aceste proteste sunt justificate în fața unor măsuri nelegale, care merg împotriva sistemului democratic al țării.

CLUJ. Pentru a patra duminică la rând clujenii au ieșit în stradă. Deși a plouat mărunt întreaga seară, 4.000 de oameni au participat la protestul care a durat trei ore și jumătate. Cu pancarte şi steaguri, oamenii au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului.

„Eu sunt pensionară, dar îmi pasă. Și am ieșit în stradă pentru că nu pot să dorm noapte pentru acești nenorociți”, declară o participantă la protest.

„Suntem în pericol de a piede esența democrației, adică vocea și reprezentarea poporului în cele două camere ale parlamentului”, a spus un alt manifestant.

3000 de oameni au protestat şi pe străzile BRAȘOVULUI.

La IAȘI, protestatarii au stat în stradă mai bine de două ore. În Piaţa Unirii s-au strâns aproximativ 2500 de oameni. Au străbătut apoi 3 kilometri prin centrul oraşului. În stradă au ieşit şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi membri ai confederaţiilor sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa.

La CRAIOVA, 1000 de oameni au protestat în Piaţa Prefecturii, iar apoi au străbătut principala arteră a municipiului.

„Rezistăm, nu plecăm. Rezistăm, nu plecăm” - 1.000 de protestatari au ieșit în stradă şi la CONSTANȚA. Oamenii s-au strâns pe platoul din fața Prefecturii. Apoi au plecat în marș până în fața sediului PSD.

Proteste au fost şi la GALAȚI. Aproape 700 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima susţinerea faţă de sistemul judiciar şi pentru a critica modificările din domeniul fiscal şi corupţia. Manifestanţii s-au adunat în centrul oraşului, în faţa Palatului Prefecturii, iar apoi au pornit în marş pe cele mai mari bulevarde din Galaţi.

La TIMIȘOARA a plouat, aşa că doar 400 de oameni au răspuns apelului de a ieşi în stradă.

Manifestanţii din ALBA IULIA l-au avut printre ei pe cunoscutul filosof Mihai Şora. Venerabilul om de cultură spune că oamenii trebuie să fie interesaţi de soarta cetăţii şi trebuie să protesteze faţă de toate lucrurile care nu le convin.

Şi la ORADEA a plouat, dar 200 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în stradă.

„Trebuie să se înțeleagă chiar și pe vremea asta nu trebuie să le fie frică să ieșim în stradă să ne strigăm drepturile noastre și până la urmă trebuie să câștigăm”, spune un participant la miting.

Protestatarii au trecut prin faţa sediului Prefecturii și apoi s-au oprit în faţa Partidului Social Democrat.

Au mai fost mitinguri la Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Baia Mare. Manifestaţii au fost şi în oraşele mai mici, precum Sighișoara, după cum dovedesc imaginile trimise de telespectatorii Digi24.

Românii au protestat şi în afara graniţelor ţării. S-au adunat la Londra, Milano, Amsterdam, Roma sau Oslo.

Citiți și: 

CTP: Să nu ne afundăm în carne de porc și țuici!

Protestele din România, din nou în presa internațională


20171126192304_IMG_6146_1-01 - proteste 26 nov 2017 ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 22:00  Protestul din Bucureşti împotriva modificărilor la legile justiţiei, care a început la ora 18.00 în faţa Guvernului, se încheie cu intonarea imnului și aprinderea „luminițelor” de la telefoane.

Zeci de mii de oameni au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Parlament. Punctul final al marşului de peste două ore al manifestanţilor din Bucureşti a fost intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat „DNA, să vină să vă ia”, „Justiţie, nu corupţie”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie”, „Anticipate, nu imunitate”.

La un moment dat, oamenii chiar au tras de porţi, încercând să intre în curte, potrivit News.ro.

În zonă, pe lângă numeroşi jandarmi au fost masaţi şi luptători Brigării Speciale de Intervenţie, aşa-numiţii „mascaţi”. De altfel, aceştia au fost prezenţi şi în Piaţa Victoriei, încă de la începul protestului.

Duminică seară, Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an.

protest politie calare - florin dragusin
Foto: Florin Dragușin

Manifestanţii au început să se adune la ora 18.00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 19.30 mii de oameni au plecat în marş spre Parlament.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. 

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenit foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

ACTUALIZARE 21:20  Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii.

Oamenii strigă „Hoţii”. Un protestatar cară după el un tomberon de gunoi și strigă „Dragnea e cu noi”.

manifestant cu tomberon
Foto: captura Digi24

Manifestanţii au plecat cu aproape două ore în urmă din Piaţa Victoriei.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenind foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

jandarmii calare
Foto: captura Digi24

Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti au mers în faţa coloanei de manifestanţi.

Circulaţia rutieră a fost oprită pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Magheru şi pe Nicolae Bălcescu. 

ACTUALIZARE 21:16 În jur de 30.000 de oameni se îndreaptă către Parlament.

manifestatii bucuresti 26 nov - alberto grosescu
Foto: Alberto Groșescu

ACTUALIZARE 20:40 Fostul premier Dacian Cioloș explică de ce a ieșit să protesteze:

ACTUALIZARE 20:25 Sunt 45.000 de oameni care protestează în acest moment în toată țara.

Sibiu – 4.000, Braşov – 3.000, Iași – 2.000, Constanța – 1.000, Craiova – 1.000, Cluj-Napoca – 2.000, București – 25.000.

La Alba Iulia, printre protestatari a fost prezent și filozoful Mihai Șora, care luna aceasta a împlinit 101 ani. El a avut și un mesaj pentru guvernanți.

ACTUALIZARE 20:15 S-au adunat 25.000 de oameni în drum spre Parlament. Vor să se oprească și la Ministerul Justiției și Curtea Constituțională.

ACTUALIZARE 20:00 Sunt 20.000 de oameni la protestul de la București. Bulevadrul Magheru este complet blocat.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Jandameriei, Georgian Enache, a explicat la Digi24 că jandarmii călare au fost prezenți mereu la proteste. El spune că animalele nu reprezintă niciun pericol pentru cețățeni și au fost bine antrenate. În teren sunt 20-25 de jandarmi călare, a mai spus Enache. A refuzat, în schimb, să facă o estimare a numărului de protestatari.

Ioana Ciurlea, corespondent Digi24, a fost prezentă la majoritatea protestelor din Capitală, de la începutul anului și spune că niciodată nu a văzut atâția jandarmi călare printre oameni. De obicei, erau 2-3, la Guvern și stăteau retrași, spune jurnalista.

ACTUALIZARE 19:48 Sunt 15.000 de oameni în marș spre Parlament. E o mobilizare a jandarmilor impresionantă și este o tensiune fără precedent, transmite corespondentul Digi24, Ioana Ciurlea. Mai mulți jandarmi călare însoțesc protestatarii.

Circulația este blocat între Guvern și Piața Romană.

ACTUALIZARE 19:30 Peste 12.000 de oameni au pornit în marș spre Parlament. Este un pic de tensiune, pentru că pe margine, pe Lascăr Catargiu, sunt foarte mulți jandarmi călare, iar caii sunt agitați.

La un moment dat, spiritele se încing, are loc o îmbulzeală, iar cordonul de jandarmi este împins.

„Rușine să vă fie”, strigă protestatarii.

ACTUALIZARE  19:15 - Peste 10.000 de protestatari au ajuns în fața Guvernului, dar oamenii continuă să vină și vor apoi să pornească în marș pe Lascăr Catargiu spre Parlament.

La Sibiu, 3.000 de oameni au pornit deja în marș prin oraș. 

La Brașov sunt 1.200 de protestatari, la Craiova - 1.000, la Constanța - 1.000, la Iași - 1.300.

Și în diaspora au avut loc proteste - la Amsterdam, Milano, Oslo, Dusseldorf, Londra, Paris.

protest amsterdam - alina harja fb
Protest Amsterdam Foto: Facebook Alina Harja
protest londra
Protest Londra Foto: Facebook Loredana Ivanov

protest paris - dan belu
Foto; Dan Belu

ACTUALIZARE- Peste 5.000 de oamenii au ajuns în Piața Victoriei, iar numărul lor este în creștere. Cea mai frecventă scandare este demisia guvernului.  Foarte multe forțe de ordine sunt la fața locului.

ACTUALIZARE. Alături de protestatarii din societatea civilă, pentru prima oară, marile confederaţii sindicale, Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa s-au alăturat protestatarilor. Dumitru Costin, preşedintele BNS, a explicat pentru Digi24 motivul acestei decizii. 

ACTUALIZARE  - Liderul mișcării „Rezistența”, Mihai Tudorică, a explicat care sunt nemulțumirile oamenilor aflați acum în stradă.

ACTUALIZARE - Peste 2.500 de protestatari sunt acum în Piața Victoriei, iar numărul lor este în creștere. Traficul rutier de pe bulevardul Kiseleff a fost închis .


ACTUALIZARE 18:30 - Peste 1.500 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei. Manifestanții strigă lozinci precum: „Demisia”, „Nu scăpați”. Deocamndată traficul mașinilor nu este întrerupt.

La 19:30, prostatarii plănuiesc să pornească în marș către Parlament. 

De asemenea, oamenii au început să se strângă și la Sibiu, Brașov și Cluj-Napoca.


ACTUALIZARE 18:00 - Oamenii au început să se strângă în Piața Victoriei. Aproximativ 400 de oameni sunt acum prezenți la protest.


Protestele sunt programate duminică, de la ora 18:00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19:30 în marş către Parlament, cu mesajele „Nu scăpaţi!”, „Demisia!”.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina evenimentului, potrivit News.ro.

42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au lansat un apel către români să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Semnatarii apelului lansat pe Facebook, între care se numără Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010.

„Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei”, se arată în apel.

Modificarea legilor justiției. Reacția de îngrijorare a Parchetului General

Organizaţiile civice care îi cheamă pe oameni să protesteze din nou în stradă, duminică, spun că România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând opiniile şi interesele legitime ale societăţii civile şi reprezentanţilor puterii judecătoreşti care s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei.

„Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene”, mai arată iniţiatorii protestului.

Ei mai spun că de la 1 ianuarie salariaţii sunt lăsaţi la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuţiilor, dar şi pentru finanţarea sistemului de pensii şi cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuţiile, dar şi pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile.

„Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii.Pentru toate acestea chemăm românii în stradă pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia, autoritarismul şi sărăcia.Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt – domnii Dragnea şi Tăriceanu – din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse”, adaugă semnatarii apelului lansat pe Facebook.

La protestul de duminică și-a anunțat prezența și fostul premier Dacian Cioloș. El spune că pachetul de modificare a legilor justiţiei trebuie retras complet din Parlament, adăugând că există o legitimitate dată de vot, dar liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au început să o piardă în momentul în care „au început să se atingă de legile justiţiei”.

De asemenea, președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că membrii şi simpatizanţii partidului se vor afla în stradă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei