Propagandist rus: Transnistria e o bucată din Rusia pe care nu o putem apăra decât cu arme nucleare. „Din păcate, nu avem alte opțiuni”

Data publicării:
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, privește harta Transnistriei, în cadrul unei vizite făcute în regiunea separatistă în 2019
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, privește harta Transnistriei, în cadrul unei vizite făcute în regiunea separatistă în 2019. Foto: Profimedia Images

Unul dintre cei mai influenți și cunoscuți propagandiști și bloggeri militari ai Rusiei a declarat că Transnistria este „o bucată din Rusia” pe care, în prezent, forțele militare ale Moscovei nu o pot „apăra” în prezent decât cu „armamentul strategic” - expresia folosită de Kremlin când face referire la arsenalul său nuclear.

„Aceasta (Transnistria) este o bucată din Rusia pe care nu o putem apăra fizic, exceptând folosirea armelor strategice. Iar folosirea armelor strategice ar deschide Cutia Pandorei”, a precizat bloggerul rus Rybar într-o postare dedicată subiectului Trannistria, publicată pe contul său de Twitter, un cont urmărit și citat inclusiv în rapoartele despre evoluția războiului din Ucraina ale Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Bloggerul rus a amintit că în Transnistria sunt în prezent 1.600 de trupe, inclusiv ruși în cadrul așa-numitelor „trupe de menținere a păcii”.

Bloggerul a amintit și de depozitul de muniții de la Cobasna al fostei armate sovietice - unul dintre cele mai mari din Europa - dar a apreciat că, din cauza corupției locale, o mare parte din aceste muniții nu mai există.

Citește și: Maia Sandu cere Rusiei distrugerea a peste 20.000 de tone stocate într-un depozit din Transnistria

Comentariile propagandistului Mihail Zvinciuk (cunoscut sub pseudonimul „Rybar”/„Rîbar”) au venit în contextul în care în această săptămână separatiștii din Transnistria au adoptat o rezoluție prin care cer sprijinul Rusiei, denunțând „presiuni din partea Republicii Moldova”

„Nu am reacționat deloc în 2022 (când separatiștii au făcut un apel similar) și dacă am reacționa acum, imaginați-vă ce cadou le-am oferi moldovenilor și ucrainenilor”, a spus Mihail Zvinciuk.

Rusia nu a renunțat la obiectivul cuceririi Odesei și realizarea unui coridor terestru până în Transnistria

Propagandistul Kremlinului a și explicat care e motivul pentru care, în prezent, armata rusă e incapabilă să „apere” Transnistria: armata ucraineană.

„În condițiile unei apărări antiaeriene care nu e încă suprimată și în condițiile unei opoziții active în Marea Neagră, nu putem declanșa o acțiune ofensivă care să deschidă un coridor (până în Transnistria)”, a spus Zvinciuk.

„E imposibil de imaginat altă opțiune până când actuala configurație geopolitică nu se schimbă, pentru a putea declanșa o operație care să vizeze eliberarea coastei Mării Negre și a zonei Odessa. Până atunci, rușii trebuie să prelungească status quo-ul (din Transnistria). Din păcate, nu avem alte opțiuni în acest moment”.

Rusia a declarat miercuri că o „prioritate” a sa este „protejarea” populaţiei din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa „presiunii sporite” din partea Chişinăului.

„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse.

tiraspol transnistria stag rusia oameni profimedia-0851741465
Rusia spune că „protejarea” locuitorilor din Transnistria este o „prioritate” a sa, după cererea de ajutor a Tiraspolului. Foto: Profimedia Images

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a decriptat deciziile din rezoluția adoptată de separatiștii Tiraspolului. În solicitarea adresată Dumei de Stat a Rusiei şi Consiliului Federaţiei, pentru „apărarea” rusă a Transnistriei, ca răspuns la presupuse presiuni tot mai mari din partea Moldovei, ISW a detectat un cuvânt cheie care poate crea condiții pentru ca Kremlinul să interpreteze „apărarea” într-un sens militar, dacă doreşte acest lucru.

Kremlinul poate folosi rezultatele Congresului deputaţilor transnistreni pentru a justifica o serie de posibile direcţii de acţiune care nu se exclud reciproc. Cea mai probabilă cale de acţiune este ca Kremlinul să se folosească de solicitarea separatiștilor din Transnistria ca de o trambulină pentru a intensifica operaţiunile hibride care vizează destabilizarea şi polarizarea suplimentară a societăţii în Republicii Moldova înaintea negocierilor de aderare a acesteia la Uniunea Europeană şi a viitoarelor alegeri din iunie şi, respectiv, noiembrie 2024, scrie ISW.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...