Procuratura Generală de la Moscova a interzis accesul rușilor la peste 138.000 de site-uri declarate indezirabile și acuzate de susținerea extremismului și a terorismului. Printre site-urile pe care rușii nu le mai pot accesa se numără și principalele rețele sociale, cum ar fi Facebook sau Instagram.
Într-un interviu pentru unul dintre ziarele de propaganda ale Kremlinului, Kommersant, Procurorul General rus s-a lăudat cu performanța instituției pe care o coordonează. Printre principalele reușite se numără și blocarea unui număr record de site-uri, în mai puțin de 6 luni. Motivul principal pentru care rușii nu mai pot vedea conținutul site-urilor declarate „susținătoare ale terorismului” este răspândirea de informații despre războiul început pe 24 februarie, numit de către propagandiștii ruși „Operațiune Militară Specială”
„După începerea Operațiunii Militare Speciale, am decis intensificarea contracarării răspândirii îndemnurilor la extremism, terorism, revolte în masă și răspândirea informațiilor false pe rețelele sociale. Am avut peste 340 de cereri din partea procurorilor, cărora le-am dat curs, pentru blocarea informației false privind Operațiunea Militară Specială. Au fost blocate sau șterse în jur de 138.000 de site-uri”, a declarat Procurorul General din Rusia, Krasnov Igor Victorovici.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia duce un adevărat război informațional, atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Rușii au rămăs fără acces la cele mai cunoscute rețele sociale. Spre exemplu, rețeaua Facebook a fost blocată încă din primele săptămâni de război. Meta a fost declarată indezirabilă, printr-o decizie a Roskomnadzor pe 4 martie.
Editor : Alexandru Rotaru