Preşedintele Ungariei: Ceea ce s-a întâmplat la cimitirul de la Valea Uzului a fost ilegal şi profund imoral

Data actualizării: Data publicării:
Janos Ader, președintele Ungariei, la Șumuleu Ciuc
Janos Ader, președintele Ungariei, la Șumuleu Ciuc Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Ungariei, János Áder, a declarat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, că tot ceea ce s-a întâmplat în cimitirul militar din Valea Uzului a fost profanare, a fost ilegal, încălcând un acord internaţional, şi a fost şi profund imoral, transmite MTI, citată de News.ro.

Preşedintele Ungariei a dat declaraţii la Şumuleu Ciuc, la solicitarea jurnaliştilor maghiari privind acest subiect, după Liturghia de Rusalii.

În opinia sa, este profanare faptul că în cimitir o parte din cele 52 de cruci ale solei româneşti a fost amplasată peste rămăşiţele soldaţilor maghiari. El a adăugat că şi autorităţile române au considerat ilegală transformarea cimitirului, printre acestea, Ministerul Apărării Naţionale a afirmat că nu a acordat nicio autorizaţie pentru amplasarea crucilor.

Potrivit preşedintelui ungar, prin transformarea cimitirului, au fost încălcate mai multe aspecte ale acordului bilateral româno-ungar privind îngrijirea mormintelor militare. Pe lângă toate acestea, el consideră profund imoral cele întâmplate joi la cimitir.

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană”, a declarat preşedintele Ungariei.

În opinia sa, nu ar fi trebuit să se ajungă până aici, dar dacă aşa s-a întâmplat, atunci trebuie găsită soluţia, deoarece este în interesul maghiarilor care trăiesc aici, dar şi al Ungariei de a trăi în pace cu vecinii săi. Ca soluţie a dat un citat din predica Liturghiei de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: „Dacă se aruncă cu pietre asupra ta, clădeşte scări din ele!”.

El a declarat că istoricii, lucrătorii din arhive, pot constata dacă există soldaţi români, din Primul sau cel de-al Doilea Război Mondial, îngropaţi în cimitir şi, dacă da, câţi sunt.

„Există acolo o parcelă goală care oferă posibilitate ca, soldaţilor români căzuţi, adevăraţi, cu documente autentice, să li se asigure liniştea veşnică şi să li se ridice un monument. Nimeni, nici maghiarii, nu vor să se opună acestui lucru. Trebuie respectate legile proprii ale României, trebuie respectate acordurile bilaterale, trebuie respectate cele mai elementare porunci morale”, a declarat János Ader.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis că „solicită ferm” respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile politice referitoare la situaţia din Valea Uzului, conform unui comunicat al Guvernului.

Scandal diplomatic, după evenimentele de la Cimitirul din Valea Uzului

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir.

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat, vineri, pe ambasadorul României în Ungaria pentru a da explicații privind incidentele de joi de la Cimitirul militar din Valea Uzului. Marius Lazurca, ambasadorul român în Ungaria, nu s-a prezentat la MAE ungar.

„Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 11 iunie”, arată MAE.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat părții ungare să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul din Valea Uzului și cere autorităților ungare să demareze o anchetă cu privire la vinovații pentru profanarea însemnelor României de la ambasada din Budapesta, sub ochii Poliției ungare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Sorin Ovidiu Vîntu știe cine va fi noul președinte al României: ”Câștigătorul este...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...