Video Premieră națională în Sinaia: O dronă va ajuta turiștii rătăciți pe munte. Le va duce alimente și truse de prim ajutor

Data publicării:
drona
O dronă care va veni în sprijinul victimelor accidentelor de pe munte va fi achiziționată de către autorități. FOTO: Facebook/Salvamont Romania

O dronă care va veni în sprijinul victimelor accidentelor de pe munte va fi achiziționată de către autorități. Dotată cu o cameră și microfon, salvatorii vor putea comunica prin dronă cu victimele. 

Totodată, este capabilă să transporte alimente și o trusă de prim ajutor turiştilor rătăciţi pe munte, până la sosirea salvatorilor montani.

„Această achiziție face parte dintr-un proiect mult mai amplu. Până acum, 16 județe din România și-au dotat echipele de salvare montană cu astfel de drone. Sunt drone strict necesare pentru activitatea noastră, pe lângă celelalte elemente, transport de echipamente, iluminare, difuzor cu care se vorbește cu turiștii. Poate principala caracteristică a acestor drone este faptul că pot fi folosite într-un program de căutare-salvare cu inteligență artificială, program implementat în premieră mondială în România, la nivel național, de către Salvamont. Deci, prin înființarea centrului național de analiza datelor colectate de drone, România, prin Salvamont, este unul dintre liderii mondiali în dezvoltare în acest domeniu”, a explicat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, la Digi24.

El a mai explicat că „de la mijlocul lunii viitoare, 11 județe din România vor avea centre locale de analiză a imaginilor surprinse de drone”.

„Vom putea interveni mult mai prompt și vom putea analiza imaginile surprinse de drone cu inteligență artificială, care reduce cam de 20 de ori timpii de analiză a imaginilor și sigur se vor reflecta în salvarea de vieți omenești. Am testat și în caz de avalanșă. Am făcut cercetări de avalanșe cu astfel de drone. Ele funcționează inclusiv pe apă și luna viitoare va avea loc o demonstrație în care vom arăta cum se folosesc aceste drone, inclusiv în mediu acvatic. Merg pe teren, pe apă, pe zăpadă, practic, oriunde camera dronei poate să vadă. Nu vor merge printr-o pădure foarte deasă, în care nu există vizibilitate, dar și acest lucru îl putem rezolva cu ajutorul camerelor cu termoviziune, care ne permit să identificăm diferențe de temperatură și noaptea ne ajută foarte mult în căutările pe care le facem”, a mai adăugat Sabin Cornoiu.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...