Precizările Administraţiei Fondului de Mediu după ce bugetele pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în câteva minute

Data publicării:
panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice. Foto: Administratia Fondului pentru Mediu / Facebook

Platforma informatică dedicată Programului Casa Verde Fotovoltaice este programată să pornească automat la data și la ora la care încep înscrierile pentru fiecare regiune în parte şi nu există posibilitatea înregistrării în prealabil a unor dosare în baza de date, informează vineri Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Precizările AFM vin ca răspuns la acuzațiile din mediul online cu privire la suspiciuni asupra unor tentative de fraudă prin înscrieri preînregistrate în sistem, după ce fondurile alocate pe regiuni s-au epuizat în câteva minute.

„Proiectarea, dezvoltarea, testarea şi implementarea unui sistem informatic care să permită gestionarea şi simplificarea activităţilor privind înscrierea solicitanţilor au fost realizate exclusiv de angajaţii Administraţiei Fondului pentru Mediu pe o infrastructură de tip cloud, proprietate a unui provider de cloud public, în vederea eficientizării, monitorizării şi realizării de situaţii privind evoluţia programului, pe baza datelor şi rapoartelor existente în cadrul aplicaţiei. Aplicaţia informatică este programată să pornească automat la datele în care încep înscrierile pentru fiecare regiune, la ora 10:00:00, neexistând posibilitatea înregistrării în prealabil a unor dosare în baza de date. În plus, cloud-ul public folosit permite auditarea tuturor tranzacţiilor la nivel de baze de date, astfel se pot vedea toate operaţiunile efectuate pe acestea. Folosirea roboţilor de automatizare este interzisă, fiind pregătiţi la nivel de aplicaţie cu o serie de măsuri specifice cum ar fi codul CAPTCHA de la pasul 4 şi monitorizarea în timp real. De asemenea, se efectuează intern o serie de analize specifice de tip forensic cu scopul de a identifica dacă au fost folosite astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune ca urmare a epuizării fondurilor disponibile”, se arată într-un comunicat AFM, transmis vineri.

Potrivit sursei citate, pentru a face faţă volumului istoric de accesări, componentele aplicative ale soluţiei, cât şi serviciile dependente au fost scalate corespunzător şi acoperitor pentru traficul anticipat, fiind folosite 15 platforme virtualizate.

„În momentele de încărcare maximă, resursele de calcul, pentru toate instanţele, au presupus aproximativ 120 vCPU (procesoare virtuale), 480 GB de memorie RAM, cu posibilitatea scalării live la 30 de platforme virtualizate, cu o memorie RAM de 608 GB şi 304 vCPU, dacă situaţia o impunea”, mai precizează AFM.

Număr record de accesări a programului

Datele AFM arată că sesiunea aferentă programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 - Regiunea Centru a înregistrat un număr record de accesări: â

  • 1,45 milioane de accesări în 25 minute (de la ora 9:45 până la 10:10);
  • 595.000 de accesări în patru minute (de la 9:58 la 10:02);
  • durata înregistrată în aplicaţie pentru înscrierea a 12.253 de dosare a fost de 3 minute şi 56 de secunde.

„De asemenea, pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice, a fost postat în data 17 mai 2023, pe toate canalele de informare ale instituţiei manualul de înscriere a solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru a se familiariza cu aplicaţia informatică şi pentru a observa modalitatea de încărcare a documentelor necesare. Manualul de înscriere a fost realizat pe o versiune de test a aplicaţiei, iar scopul acestui material este exclusiv de prezentare a modalităţii de înscriere în aplicaţia informatică. De asemenea, durata materialului este de 2 minute şi 41 de secunde, timp suficient pentru a putea procesa informaţiile prezentate, pentru ca mai apoi, la momentul înscrierii, persoanele fizice care doresc să se înscrie în program să poată efectua procesul într-un ritm mai alert”, se mai precizează în comunicatul AFM.

Reprezentanţii Administraţiei subliniază că aplicaţia informatică a fost concepută pe principiul depunerii directe, pentru a evita apariţia unor probleme tehnice referitoare la funcţionarea aplicaţiei, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului.

„Întreg procesul de derulare a acestui program a fost simplificat şi digitalizat, astfel că programul se desfăşoară exclusiv prin intermediul aplicaţiei informatice, care este pusă la dispoziţia cetăţenilor de către AFM, în mod nediscriminatoriu”, susţine sursa citată.

Buget de 250 de milioane lei, epuizat în 3 minute

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat miercuri că bugetul de 245 de milioane de lei alocat sesiunii de finanțare în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea Centru s-a epuizat într-un timp record de doar trei minute de la deschiderea înscrierilor.

Bugetul de 100 de milioane de lei alocat Regiunii București-Ilfov s-a epuizat în 9 minute.

Programul sesiunilor de finanţare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice va continua:

  • 29 - 31 mai, pentru Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), cu un buget de 279.480.000 lei;
  • 6 - 8 iunie în Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) - buget de 240.020.000 lei;
  • 9 - 12 iunie în Regiunea Sud Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) - buget de 212.400.000 lei;
  • 14 - 16 iunie în Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) - buget de 280.900.000 lei;
  • 19 - 21 iunie în Regiunea Sud Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) - buget de 174.300.000 lei;
  • 22 - 26 iunie în Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) - buget de 200.480.000 lei.

De asemenea, perioada 27 - 29 iunie este rezervată unităţilor de cult din toate regiunile, iar bugetul alocat este de 17,5 milioane de lei.

Bugetul total alocat Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 se ridică la valoarea de 1,75 miliarde de lei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri