Polițiștii nu mai au voie să facă schimb de informații pe WhatsApp sau pe Facebook. Au primit interzis inclusiv să folosească smartphone-ul ori tableta. Decizia vine după ce un agent și-a pierdut viața într-o intervenție, în urma unui ordin primit pe WhatsApp. Sindicaliștii se revoltă și cer echipamente moderne pentru a comunica eficient.
Conducerea Poliției Române reamintește polițiștilor că vor încălca legea dacă folosesc WhatsApp, Facebook, SnapChat sau alte rețele pentru a transmite informații secrete ce țin de activitatea lor.
Polițiștii spun, însă, că vor folosi chatul în continuare. Doar așa pot afla mai repede ce se întâmplă. Mai mult, se plâng că nu au echipamente moderne prin care să comunice.
Mihai Barbu, polițist, reprezentant Europol: Într-o noapte, când un coleg poate să ceară sprijin, poate să o facă mult mai rapid prin intermediul telefonului, telefon care nu e de serviciu, e personal. Să vă dau un caz practic, dacă este surprins într-o filmare, o infracțiune și avem semnalmentele unei persoane, nu pot fi comunicate prin stația de emisie-recepție, se comunică prin alte rețele.
Cosmin Andreica, șef Europol: Acele dispozitive – laptopuri, tablete care ar trebui să fie în autospecială, stații de lucru moderne care permit accederea bazelor de date, transmiterea de fișiere sau alte asemenea informații, însă noi la momentul acesta nici măcar telefoane mobile de serviciu nu avem. Și la cazul Caracal, polițiștii au sunat de pe tefonul personal.
Sindicaliștii din Poliție recunosc si ei că se primeau ordine pe grupurile de WhatsApp.
Cosmin Andreica: Avem nenumărate situații în care stațiile de emisie-recepție nu funcționează, nu au rețea.
În urmă cu câteva luni, un șef de poliție din judetul Timiș a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un fugar. În urma intervenției, un agent a fost împușcat mortal.
Editor web: Monica Bonea