Polițistă de frontieră din Bihor, cercetată pentru că a folosit arma ca să prindă 8 migranți. Sindicatul Europol îi ia apărarea

Data actualizării: Data publicării:
politisti de frontiera
Sursa foto: Poliția de Frontieră

O polițistă de frontieră din Bihor a ajuns să fie cercetată de superiori pentru că a folosit arma ca să prindă 8 migranți. Agenta a tras mai multe focuri în plan vertical și a reușit capturarea a 5 dintre fugari, scrie bihon.ro. A doua zi, susține Sindicatul Europol, șeful ITPF Oradea ar fi dat dispoziție ca polițista de frontieră să nu mai poarte armament și a trimis-o, ulterior, la psiholog. Sindicatul Europol acuză, însă, "reglarea" unor nemulțumiri personale și susține că cercetarea disciplinară a agentei nu e decât "un mod abuziv de a scăpa de polițiștii incomozi". Poliția de Frontieră confirmă existența unei anchete interne pe acest subiect, la nivelul ITPF Oradea.

Cazul a fost făcut public de reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europeni "Europol", într-un articol publicat joi pe site-ul organizației sindicale.

Potrivit acestora, totul a început în octombrie 2023, când polițista de frontieră și colegul ei erau în tură și au fost anunțați că un grup de 8 migranți se îndreaptă spre o pădure, în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Girișu de Criș. Când i-au descoperit pe migranți, agenta a tras mai multe focuri de avertisment, iar 5 dintre fugari au fost capturați pe loc. Restul - câteva ore mai târziu, de aceeași patrulă.

A doua zi, spun reprezentanții sindicatului Europol, șeful ITPF Oradea ar fi dat dispoziție ca polițista de frontieră să nu mai poarte armament. Mai mult, două săptămâni mai târziu, femeia a fost trimisă la psihologul unității "pentru un presupus comportament dezadaptativ", susține Sindicatul Europol.

"Nu de puține ori am sesizat faptul că această practică folosită de șefi pentru a trimite subordonații la psiholog, deși în spatele sesizării făcute de aceștia nu există acte doveditoare, e doar un mod abuziv de a scăpa de polițiștii incomozi", spun cei din Sindicatul Europol, care acuză "un comportament rigid și răzbunător din partea șefilor ierarhici".

Deși migranții au fost capturați fără a exista incidente, șefii din ITPF Oradea ar fi folosit acest moment pentru a "regla" nemulțumiri personale, acuză reprezentanții Sindicatului Europol.

"Evaluarea psihologică a polițistei nu a avut nicio legătură cu evenimentul care a avut loc, ci i s-au adus la cunoștință niște fantasmagorii, cum că ar avea un comportament revendicativ, solicitând plata unor drepturile salariale sau că ar fi părăsit zona operațională în cadrul unei misiuni externe, care culmea nu au nicio legătură cu presupusul comportament dezadaptativ și nici nu avut la bază niciun document justificativ. În concepția psihologului unității, faptul că îți ceri drepturile care ți se cuvin, ești pasibil de o evaluare psihologică, deși polițista avea tot dreptul de a face asta în condițiile în care plata a fost întârziată aproape 3 luni. Cireașa de pe tort e că tocmai psihologul unității s-a îndreptat cu o acțiune in instanță pentru solicitarea unor drepturi de natură salarială, ceea ce ar însemna că în accepțiunea domniei sale, ar trebui să fie cercetată de superiori pentru același tip de comportament revendicativ", se arată în articolul publicat pe site-ul sindicateuropol.ro.

Sindicaliștii atrag atenția că, prin riscul de a ajunge să fie cercetați disciplinari, polițiștii sunt descurajați să folosească armamentul. Acuză și
lipsa de viziune și un management îndoielnic în Ministerul de Interne, unde ar funcționa principiul "eu sunt șeful și, dacă nu ești pe placul meu, te execut".

După apariția materialului pe site-ul Sindicatului Europol, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a venit cu precizări.

"Azi (joi – n.red) are loc o ședință de lucru a Consiliului de Disciplină, unde se analizează situația de fapt care a condus la folosirea armamentului din dotare, urmând ca la finalizare cercetărilor să fie dispuse măsuri în conformitate cu Statutul Polițistului. (...) La nivelul Poliției de Frontieră se pune accent deosebit pe pregătirea personalului, inclusiv pe instruirea privind uzul de armă, iar polițiștii de frontieră nu sunt descurajați să facă uz de armă atunci când situația o impune", a transmis comisarul-șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Totodată, în același comunicat de presă se precizează și că polițiștii de frontieră folosesc arma atunci când situația o impune, „cu respectarea prevederilor legale în vigoare și proporțional cu forța folosită, dar și ținând cont de împrejurările fiecărei situații în parte”.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri