Guvernul își asumă răspunderea pe alegerile locale în două tururi. Orban: Nu înțeleg de ce PSD depune moțiune de cenzură

Data actualizării: Data publicării:
orban parlament inquam ganea.jpg 1
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Guvernul Orban își asumă astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi. Ludovic Orban stă cu sabia deasupra capului, pentru că PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură.

ACTUALIZARE. Premierul Ludovic Orban se află în Parlament. A început ședința în care Guvernul își asumă răspunderea pe legea alegerilor în 2 tururi.

În discursul susținut în Parlament, Ludovic Orban i-a întrebat pe social-democrați dacă se tem ca primarii lor să nu mai aibă apacitatea să obțină voturi.

Poate vă e frică că acești primari nu și-au făcut treaba în comunitățile locale, că au fost afectați de guvernarea dezastruoasă pe care le-ați adus-o ca o năpastă peste capul românilor, că nu mai au capacitatea să ia 50% plus unu, deși ați pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat, fie din fonduri de rezervă a Guvernului, fie din PNDL distribuit pe bani frumoși, fie prin toate avcile de muls, reușind să inventați până și cum să finanțați comunități PSD fără să aveți bani de la buget, prin celebrul FDI”, a spus el.

Am văzut că PSD a anunțat că depune o moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele acestei moțiuni. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016, în care trebuie să știți, domnilor parlamentari care nu știți, peste 1500 din primarii care au câștigat alegerile au fost aleși cu 50% plus 1. Voi ar trebui să susțineți acest sistem de alegere”, a adăugat Orban.


Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în care premierul Ludovic Orban urmează să prezinte proiectul de asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, începe la ora 14:00.

Printre amendamentele depuse de partidele politice și acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiției cu care cei cu vize de flotant pot vota.

Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant, astfel perioadă a fost instituită la 60 de zile, printr-un amendament al PNL”, a anunțat Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern de marți.

Printr-un amendament al USR, acceptat de Guvern, se reduce numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1% la 0.5%.

Un alt amendament vizează reprezentarea minorităților din Parlament și a formațiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale, „astfel încât să fie permisă această reprezentare pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au un număr de șapte senatori sau zece deputați”, a adăugat Șeful Cancelariei prim-ministrului.

Totodată, Executivul a acceptat un amendament care vizează modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată”, potrivit lui Dancă.

După ce Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege, partidele politice au trei zile la dispoziție pentru a depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu este depusă sau este respinsă, atunci legea intră în vigoare.

PSD a anunțat deja că o să depună o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban.

Dacă mâine e asumarea, presupun că joi vom depune moțiunea”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri