Noii aleşi moştenesc vechile probleme ale Camerei Deputaţilor. Cu mâna ridicată, aşa au votat deputaţii în primele şedinţe de plen. Sistemul electronic a fost scos din uz în urmă cu aproape un an, pentru că nu ar fi fost suficient de exact. Era, însă, singurul instrument prin care cătățenii puteau afla cum a votat fiecare parlamentar în parte.
„Mi s-a spus că începând cu 1 februarie va fi funcţional. Dacă nu, eu le-am spus că nu o să mai vreau să mai conduc vreo şedinţă în care să nu fie voturile prin vot electronic”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Opoziţia, însă, nu e prea încrezătoare. A criticat în mai multe şedinţe de plen imposibilitatea verificării votului.
„Există interesul conducerii Camerei să nu se folosească acest sistem de vot pentru că atunci când nu ai un control asupra numărului de voturi, poţi să treci legi pentru care nu ai avea majoritate deci practic este fraudă”, acuză Dan Vîlceanu, deputat PNL.
Noul sistem electronic de vot a fost folosit pentru prima dată de deputaţi în decembrie 2015. S-a dovedit util pentru doar opt şedinţe de plen.
„Aproape 2 milioane de lei a costat acest sistem de vot care le permite cetăţenilor să verifice opţiunea fiecăruia parlamentar. Nu mai funcţionează, însă, de aproape un an, iar deputaţii din actuala legislatură votează tot cu mâna ridicată”, relatează Arina Delcea, reporter Digi24.
Asta se întâmplă din februarie 2016. Aşa-numita lege a defăimării iniţiată de Liviu Dragnea a fost mărul discordiei.
„Toate cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing. După ce am adunat aceste listinguri oficiale, dau un total de 301. Prima consecinţă legală: legea a fost adoptată. Procurorii să verifice urgent cine a intervenit în mod fraudulos în sistemul informatic”, spunea Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
„Cereți să suspendăm votul electronic pentru că la o lege a șefului dumneavoastră de partid nu a ieșit votul așa cum trebuia. Este incredibil!”, spunea Tinel Gheorghe, deputat PNL.
După o scurtă anchetă, sistemul electronic a fost abandonat. Cu toate acestea, Camera Deputaţilor a mai cumpărat 400 de cartele de vot; să le fie de folos noilor deputaţi. În Camera Deputaţilor se votează electronic din 2006, de pe vremea când era condusă de Adrian Năstase.