Adina Milac sufera de distrofie musculară şi este imobilizată într-un scun cu rotile. Când a ajuns în faţa şcolii la care a fost arondată să voteze, a văzut că nu există rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, iar secţia a fost amenajată la etajul întâi. Atunci, Adina cerut să voteze la urna mobilă.
„Mi s-a spus că nu se poate, că trebuia să anunţ de ieri, între orele 6 și 8 seara, ca urna mobilă trebuie să îmi fie adusă. Or eu ieri nu am fost în localitate, am fost in Sibiu”, a explicat Adina Milac.
Femeia a așteptat mai bine de o oră în fața școlii. A cerut să vorbească cu președintele secției de votare, dar fără rezultat.
„I-am expus situația, legea spune foarte clar, voturile se pot exprima fie în cabina de votare, fie cu urna mobilă, dacă s-a făcut cerere prealabilă în data de 24”, a declarat președinta secției de vot stând de vorbă cu reporterul Digi24.
Totuși, președintele secţie de votare a refuzat să-i dea vreo explicație femeii și spune că singura variantă în care putea ajunge la secţia de votare ar fi fost ca cineva să o ridice cu tot cu cărucior şi să o transporte până la etajul I.
Cu câteva minute înainte de închiderea urnelor, câțiva oameni s-au oferit să o ajute pe Adina să ajungă la etaj, dar căruciorul cântărește 120 de kilograme: „Este periculos, este greu, nu e OK, dacă Doamne ferește, cădem cu toții?!”, a spus cercetătoarea.
Nemulțumirea femeii este cu atât mai mare cu cât, după cinci ani de studii postdoctorale în America și multe participări la conferințe peste tot în Europa, țara ei nu îi oferă nici măcar posibilitatea să își exercite un drept constituțional.
Adina Milac: „Suntem mult, mult, sub şi ca atitudine faţă de persoanele diferite, nu neapărat cu dizabilităţi”.
Adina a sperat pâna la închiderea urnelor că va reuși să voteze. La ora 21.00 ușile școlii i s-au închis în nas, așa că femeia s-a întors acasă cu o mare dezamăgire.
„Cu o asemenea atitudine, cu asemenea organizare și reacție nu vom fi în Europa niciodată”. Concluzia Adinei Milac s-a impus aproape de la sine.