ACTUALIZARE 17.58 În urma votului cu bile, 151 de senatori și-au exprimat opinia în legătură cu ridicarea imunităţii, în sensul începerii urmăririi penale faţă de senatorul Varujan Vosganian - 25 au votat „pentru” și 126 „împotriva”.
ACTUALIZARE 17.25. „Probabil, în România, dacă laşi o economie să moară, eşti patriot, dacă însă vrei să o ajuţi, iată în ce situaţie ajungi. În România după 1990 au dispărut numeroase industrii, de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de mase plastice, de utilaj greu, de prelucrare a neferoaselor. A dispărut toată flota comercială a României, şi totuşi Parchetul nu a găsit niciodată nici măcar o singură persoană care a subminat economia naţională. Eu am luat o măsură care a ajutat supravieţuirea unei industrii şi astfel am devenit subminator”, a afirmat Varujan Vosganian, în plenul Senatului.
De asemenea, ministrul a precizat că aşa-zisa subminare pe care a realizat-o a fost publică: „Complotul a fost la lumina zilei. Notele au fost aprobate în Guvern şi nu numai, au fost publicate pe site-ul Guvernului. Întâlnirile cu sindicatele şi patronatele au fost intens mediatizate, ba chiar Guvernul s-a lăudat că subminează economia naţională”.
„Au trecut aproape doi ani de când m-am pus la dispoziţia justiţiei, dar nu m-a căutat nimeni”, a mai precizat Vosganian.
ACTUALIZARE 16.05. Senatorii PNL au anunţat că vor vota împotriva declanșării urmăririi penale, deși primele informaţii arătau că se vor abține de la vot. Chiar Crin Antonescu spunea acest lucru de dimineață.
ACTUALIZARE 14.02. Potrivit surselor Digi24, senatorii PSD se vor abține, astăzi, la votul privind ridicarea imunității ministrului Varujan Vosganian.
La începutul acestei luni, Comisia Juridică a Senatului a dat aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.
„Am pledat pentru faptul că ceea ce am întreprins în 2008 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat să rezolve chestiunile sociale și să slujească în interesul de ansamblu al economiei. Am considerat că ceea ce a menționat procurorul de caz este un gest de dispreț la adresa Senatului”, s-a apărat atunci ministrul Economiei.
La începutul lunii septembrie, Parchetul general a cerut Senatului să-i ridice imunitatea ministrului liberal, cercetat în Dosarul Romgaz.
Procurorul general al Parchetului ÎCCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.