ACTUALIZARE 13.55. Şi senatorul Şerban Mihăilescu a rămas fără imunitate. 77 de senatori au votat "PENTRU" şi 51 "ÎMPOTRIVĂ".
ACTUALIZARE 13.15: Senatorii au început dezbaterile în cazul lui Șerban Mihăilescu. Puteți urmări ședința aici.
ACTUALIZARE 13.00. Ecaterina Andronescu a rămas fără imunitate în urma unui vot foarte strâns. 72 de senatori au votat "PENTRU" și 62 "ÎMPOTRIVĂ". Fostul ministru al educației a mulțumit colegilor pentru vot și a promis că va lupta pentru a-și dovedi nevinovăția în justiție.
ACTUALIZARE 11.45. Ecaterina Andronescu spune că vrea să își dovedească nevinovăția în justiție.
ACTUALIZARE 11.30. Plenul Senatului a început discuţiile privind cazul Ecaterinei Andronescu.
Ieri, deputaţii au aprobat cererea procurorilor DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă. Solicitarea procurorilor a mai fost de două ori pe ordinea de zi, dar decizia a fost amânată din lipsa cvorumului.
Acum, 274 de aleși au votat pentru, iar 55 contra, astfel că s-a constatat că a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru adoptarea hotărârii de încuviinţare a arestării preventive a deputalului Ion Diniţă.
Deputatul conservator Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este arestat preventiv.
Deputaţii au votat şi pentru ridicarea imunităţii lui social-democratului Ioan Adam. Acesta este acuzat de DNA că ar face parte dintr-un grup infracţional organizat care a prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro, prin retrocedările ilegale de pădure. În dosarul în care este acuzat Ioan Adam sunt arestaţi preventiv Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei Hrebenciuc. Înaintea votului, deputatul Ioan Adam a făcut un ultimul apel la colegii săi:
„Stimați colegi, vă rog din suflet, dincolo de miza politică, sunt oameni la mijloc! Nu cred că un om cu trecutul meu ar putea fi un pericol pentru ordinea publica, că aș putea crea o stare de pericol fiind cercetat in libertate. Sunt autorul unor cursuri universitare in materia dreptului civil, a unor monografii în materia proprietății, am scris chiar şi carti la nivel de tratat, în materia insolvenţei, a legii societăților comerciale. Am peste 50 de studii”.
Citiți și:
Liberalul Mircea Roşca nu le-a cerut colegilor să să îl salveze, ci dimpotrivă.
„Cer Camerei Deputaţilor să mi se ridice imunitatea parlamentară. Sunt total nevinovat, e o dramă ce mi se întâmplă şi din păcate sunt o victimă a contextului politic”, a spus Mircea Roșca.
Liberalul este acuzat de DNA de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit 20.000 de euro de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat să obţină terenuri în staţiunea Azuga.
La Senat, pe ordinea de zi s-a aflat invalidarea mandatul fostului liberal Daniel Akos Mora. Acesta şi-a susţinut de la tribună nevinovăţia şi a lăsat să se înţeleagă că demisionează. Apoi s-a răzgândit.
Până la urmă, senatorul şi-a scris demisia şi a înmânat-o preşedintelui de şedinţă. Daniel Akos Mora are decizie definitivă de incompatibilitate de la Înalta Curte. El a fost acuzat că în timp ce era consilier judeţean de Mureş, societatea unde deţinea funcţia de director avea şi contracte cu Consiliul Judeţean.
Astăzi, plenul Senatului se reunește pentru a da votul decisiv în ceea ce privește încuviințarea urmăririi penale împotriva Ecaterinei Andronescu și al lui Șerban Mihăilescu. Ce doi senatori sunt cercetaţi în dosarul licenţelor Microsoft, fiind acuzaţi printre altele, de trafic de influenţă şi spălare de bani.