Au condus judeţe şi oraşe, iar acum vor un scaun mai înalt. Preşedinţi de Consilii Judeţene vor să candideze pentru Parlament. Se bucură de notorietate, primesc locuri pe listele partidelor şi spun că vin în Parlament să îl reformeze, pentru că se laudă cu o bogată experienţă în administraţia locală.
După doisprezece ani în fruntea judeţului Călăraşi, liberalul Răducu Filipescu s-a decis să candideze pentru un post de senator. Şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ia în calcul o candidatură la parlamentare.
„Parlamentul nu este neapărat ceva foarte atractiv pentru mulţi din cei care lucrează în administraţie. Este suficient să îţi exerciţi trei mandate; eu sunt unul dintre cei care merg în Parlament să modific un pic legislaţia în administraţia publică”, a declarat pentru Digi24 fostul președinte al CJ Călărași, Răducu Filipescu.
Supăraţi că sunt numiţi „baroni”, mulţi lideri social-democraţi vor statut de parlamentar. Drumul a fost deschis de Liviu Dragnea care, din şef al Consiliului Judeţean, a ajuns deputat şi preşedinte de partid. Acesta le dă o speranţă şi altor lideri din teritoriu pentru o candidatură.
„Este foarte posibil, nu mulţi. Nu mulţi, dar este foarte posibil”, a admis președintele PSD.
Pe lista celor care pot veni în Parlament se numără Marian Oprişan, ales de cinci ori preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Paul Stănescu, cu două mandate la activ ca şef al judeţului Olt, Dragoş Benea cu trei mandate în fruntea CJ Bacău, Ion Călinoiu, de trei ori preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, sau Cătălin Nechifor, fostul şef de la Suceava.
De asemenea, şi primarii Olguţa Vasilescu şi Emanoil Savin vor candida la parlamentare. Edilul de la Craiova a avut şi o explicaţie surprinzătoare - recunoaşte că va intra în competiţie doar pentru a aduna mai multe voturi pentru PSD, dar vrea să-şi păstreze actuala funcţie şi să renunţe deci la un eventual mandat de parlamentar.
Alţi lideri din teritoriu vor însă să ajungă în Legislativ.
„Am o experienţă dobândită în administraţia publică locală de trei mandate de preşedinte”, argumentează Ion Călinoiu, fost președinte CJ Gorj.
„Este o posibilitate, nu e o certitudine, ne vom lămuri până pe 15 octombrie”, a precizat Dragoș Benea, fost președinte CJ Bacău.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie, iar votul nu va mai fi uninominal, ci pe liste.