Cu toate căVictor Ponta a început prin a spune că în fișa postului său de premier nu intră atribuțiile de a-i răspunde președintelui Traian Băsescu, în cele din urmă premierul a sugerat că președintele este cel care oferă argumente celor care se opun aderării României la Schengen. Premierul și-a prezentat propriile acțiuni în antiteză cu cele ale șefului statului:
„Nu ăsta e obiectul activității mele ca prim-ministru, ceea ce pot să constat însă este faptul că principalul adversar al aderării României la Schengen devine chiar președintele Traian Băsescu. El este cel care își dorește cel mai tare să nu mai intrăm în Schengen și văd că în fiecare zi găsește motive, eventual pe care le sugerează partenerilor noștri europeni de ce să nu fim primiți în Schengen, în timp ce eu merg și vorbesc cu șefii de guvern și am din partea lor declarații publice de susținere, președintele tot caută motive să nu fim primiți”, a spus Victor Ponta.
El a menționat în context că și copreședintele USL, liderul Senatului, Crin Antonescu, a mers la Haga, iar ministrul de Externe şi „ceilalți reprezezentanți ai guvernului fac eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv”, a declarat Victor Ponta.
Citiți șiTraian Băsescu despre Schengen: Sunt state UE care vor să vadă raportul MCV din decembrie
Totodată, premierul a dezmințit că scrisoarea adresatălui de președinte a ajuns în presă de la el: „Nu fac publică corespondența premier-preşedinte. Am confirmat existența unei scrisori”.
În privința pactului de coabitare, întrebat dacă mai există, premierul a răspuns: „Am văzut că (președintele - n.r.) e foarte nefericit că am deblocat POSDRU. E ca și cum stai în tribună și te bucuri de răul celor din teren”.
În continuare despre aderarea României la Schengen, acesta a declarat:
„M-am întâlnit cu prim-miniștri europeni cu care am vorbit despre intrarea în Schengen și niciunul dintre ei nu oferă argumentele pe care le oferă președintele Traian Băsescu ca să nu fim primiți. Argumentele să nu fim primiți sunt oferite tocmai de cel care ar trebui să fie lângă mine și să facă demersuri ca acest obiectiv să fie îndeplinit”, a afirmat premierul.
Victor Ponta a mai spus că prim-ministrul Danemarcei a spus „foarte sigur că susţine intrarea noatră în Schengen, cel francez a spus la fel”.
În plus, premierul român a asigurat în vizitele sale externe că România nu va mai avea criză politică până la alegerile prezidențiale din 2014.
Președintele, în campanie electorală în PDL
„Înțeleg că președintele Băsescu este în campanie electorală pentru alegerile din PDL, însă faptul că își face campanie pentru candidata, sau candidatul favorit, vorbind de fiecare dată și lovind în interesele României, nu sunt doar ale Guvernului României, intrarea în Schengen este un obiectiv național, mi se pare un gest tipic pentru președintele Băsescu”, a mai spus Victor Ponta.
Miniștrii de interne din Uniunea europeană se întâlnesc pe 7 mai, iar pe agenda discuțiilor ar urmă să figureze și aderarea României și Bulgarie la Schengen, un subiect în privința căruia, de mai bine de un an, nu s-a luat nicio decizie. Președintele Traian Băsescu a declarat marți seară că nu este încă total pesimist în privința șanselor României. Întrebat dacă subiectul extinderii Schengen rămâne pe agenda consiliului JAI, Traian Băsescu a precizat că în acest moment nu este scos de pe listă, dar este trecut cu mențiunea de posibilă temă de discuție. Deasemenea, președintele a mai spus că nu cred că situația din Bulgaria poate ridica probleme în ceea ce privește Schengen la consiliul JAI.