Victor Ponta nu demisionează, aliaţii îl susţin. Premierul: Prin punerea mea sub acuzare se încearcă schimbarea Guvernului
ACTUALIZARE 11.10. Victor Ponta face declaraţii:
„Este un moment dificil pentru mine personal şi politic, am trecut peste multe de acest gen şi voi trece în continuare. Am o datorie de resonsabilitate pe care înţeleg să o exercit în conformitate cu mandatul pe care l-am primit în urma alegerilor din 2012 şi din partea Parlamentului.
Dar, în calitate de prim ministru, lider politic şi membru al coaliţiei, am obligaţia de a da explicaţii cetăţenilor acestei ţări.
Nu am intenţia de a lupta cu justiţia, dar, ca orice cetăţean am dreptul să îmi spun punctul de vedere, că mă consider nevinovat de acuzaţiile aduse, voi merge de câte ori voi fi chemat în faţa procurorilor, judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care le deţin, sunt convins că în final se va stabili adevărul.
Voi contesta ordonanţa emisă joi de procurorul de caz, pentru că până acum nu am avut ocazia să fiu audiat de către nimeni şi e dreptul constituţional al oricărui om de a fi ascultat când e acuzat de ceva.
Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca e o victimă, miile de oameni care au fost puşi să jure cu mâna pe Biblie, nu sunt victimă, sunt un om politic, un luptător, cred că am datoria să lupt pentru ce cred că este drept şi corect.
Am însă şi dreptul constituţional de a gândi şi de a spune că evenimentul de vineri, acuzarea mea, are legătură directă cu evenimente care s-au întâmplat recent, cu emoţia produsă în opinia publică de cazul Rarinca, de poziţiile asociaţiei judecătorilor, de propunerile de modificare din Parlament şi de votul de marţi de la Senat în cazul Şova, dar justiţia nu înseamnă să reacţionezi la evenimente politice, ci să stabileşti adevărul, şi numai dacă e cazul să tragi la răspundere penală pe cineva, altfel un atac de justiţie al unui procuror care să reacţioneze la un act politic e total nedemocratic.
Am fost şi voi fi un om puternic, am văzut cum funcţionează echilibrul puterilor, nu mă jelesc, vreau să ajut prin toate puterile mele la îmbunătăţirea unui sistem care nu trebuie să mai comită abuzuri şi să nu dea rateuri când e vorba de viaţa oamenilor.
Politic, acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea guvernului, dar schimbarea unui guvern se face prin vot sau alegeri, altfel e lovitură de stat.
Nu vreau să fac justiţie la televizor, o să mă refer în doar câteva cuvinte la informaţiile apărute în spaţiul public, pentru că ţine de reputaţia mea ce se scrie despre mine.
Nu am fost niciodată asociat în cabinetul lui Dan Şova, nu am legături cu contabilitatea domnului Şova”.
Premierul a prezentat cele 17 facturi despre care a spus că au fost prezentate cu rea-credinţă: „Sunt 17 facturi legal emise pe care le voi depune la dosar, s-au înscris în contabilitate, la toate controalele a rezultat că au fost perfect legale, nu există acte false. Există un proces-verbal din 7.9 2011 care spune că nu s-a încălcat nicio lege şi că nu există niciun act care să nu fi fost încheiat conform legii”.
„Am spus că un prim ministru care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea nu poate să continue, dar, din ce am arătat rezultă clar că aducerea acuzaţiilor în acest moment politic are ca scop demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. Doar cetăţenii prin vot şi oamenii politici pot decide acest lucru, nu un procuror.
Înţeleg poziţia politică a domnului Iohannis, dar l-am informat despre ce sistem a moştenit de la Traian Băsescu şi despre ce trebuie să facă pentru ca acest sistem să funcţioneze mai bine.
Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru, dar cred că schimbarea guvernului, a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva. Nu suntem în criză politică, o ţară fără guvern şi fără majoritate parlamentară - aceea e o ţară în criză politică”, a adăugat Victor Ponta.
ACTUALIZARE 11.00. Şedinţa s-a încheiat.
Premierul a vrut să se asigure de sprijinul celorlalte partide din coaliţia de guvernare. El îşi legitimează decizia de a nu demisiona din fruntea guvernului.
ACTUALIZARE 10.00. Victor Ponta a ajuns la Parlament.
El nu a făcut nicio declaraţie.
Întâlnirea dintre liderii politici din Coaliţie a fost convocată la Parlament. Discuţiile se vor desfăşura de la ora 10.00, în biroul lui Valeriu Zgonea.
Această reuniune la vârf a Coaliţiei a fost anunţată în urmă cu puţin timp.
Discuţiile vor viza situaţia lui Victor Ponta.
Pentru luni fusese anunţată o întâlnire a liderilor PSD din ţară, dar este posibil ca un punct de vedere al premierului să fie anunţat astăzi. Cel mai probabil, Victor Ponta vrea să afle dacă are susţinerea partenerilor politici.
Discuţiile s-ar putea axa pe cele două variante posibile – cea în care Victor Ponta rămâne în fruntea guvernului şi merge în Camera Deputaţilor pentru avizul solicitat de DNA şi, respectiv cea în care Victor Ponta pleacă din fruntea Guvernului, situaţie în care coaliţia trebuie să propună un nou premier şi să meargă cu această propunere la Klaus Iohannis.
Victor Ponta, apărat de ministrul Justiţiei şi de şefii Parlamentului
Mai mulţi lideri sociali-democraţi îl asigură pe Victor Ponta că sunt de partea lui şi îl vor susţine. Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc spune că a fost surprins de acuzaţiile care i se aduc lui Victor Ponta şi este de părere că premierul nu are motive să-şi dea demisia: „Ştiindu-l pe Victor Ponta de foarte mulţi ani, cred a ştiut să respecte şi să protejeze legea”.
Întrebat dacă ar trebui Victor Ponta să demisioneze, Cazanciuc a răspuns: „Nu, din punctul meu de vedere. Am realizat foarte multe lucruri în ultimii 3 ani de zile”.
Despre realizările lui Victor Ponta în fruntea Guvernului a vorbit şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea nu crede că problemele penale ale premierului cresc şansele Opoziţiei de a demite Guvernul în urma moţiunii de cenzură depuse deja la Parlament: „Victor Ponta este prietenul si colegul meu si partenerul meu de proiect, un proiect de succes pentru România”.
Şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sare în apărarea lui Victor Ponta, despre care spune că are tot dreptul să rămână premier.
"Ar fi potrivit ca domnul Iohannis să-şi amintească, că în toamna anului trecut a cerut votul concetăţenilor săi în timp ce era trimis în judecată. Peste şase milioane de cetăţeni i-au acordat atunci prezumţia de nevinovăţie şi l-au ales ca preşedinte al României. S-ar cuveni ca domnul Iohannis să le imite exemplul şi să-i acorde domnului Ponta aceeaşi prezumţie. (...) Considerăm că o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept”.
Liderul UNPR promite şi el că formaţiunea sa va susţine în continuare în Parlament Guvernul condus de Victor Ponta. Însă, spre deosebire de Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea apără DNA şi exclude orice fel de legătură politică între procurori şi adversarii lui Victor Ponta: „O cunosc bine pe doamna Kovesi, cunosc bine cum funcţionează justiţia, s-a întărit foarte mult, suntem chiar un model la Bruxelles, este un moment istoric lupta împotriva corupţiei. Ne-a creat o mare credibilitate şi normalitate, te cheamă, te duci şi după aia îţi rezolvi fapta în justiţie”.
Potrivit legii răspunderii ministeriale, preşedintele are prerogativa de a cere suspendarea unui membru al Guvernului, inclusiv a premierului, dacă împotriva acestuia este începută urmărirea penală.
Art. 21: „În cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie”.
Este de precizat însă că preşedintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe premierul Victor Ponta doar dacă deputaţii încuviinţează, prin vot, începerea urmăririi penale.
Dacă în Cameră se votează împotriva cererii de începere a urmăririi penale, premierul nu poate fi suspendat.
Art. 109 din Constituţie prevede că „Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia”.
Potrivit aceluiaşi articol, „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
Pe de altă parte, în aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, legat de desemnarea lui dan Şova ca ministru. În legătură cu aceste aspecte, procurorul șef al DNA a transmis solicitările prin care cere aviz pentru Camerei Deputaților, pentru începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta.
Klaus Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta demisia, dar acesta a comunicat ulterior că doar Parlamentul poate decide: „Am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită!”.
- Etichete:
- victor ponta
- şedinţă
- partid
- coalitie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News