Este a noua zi de blocaj în Guvern, cauzat de criza din Uniunea Social Liberală. Victor Ponta a transmis colegilor liberali că, dacă nu vor ajunge la o înţelegere, va merge mai departe cu actualul executiv. Decizia nu este pe placul lui Crin Antonescu, mai ales că din acest Guvern fac parte miniştri pe care PNL a decis să îi schimbe. Şefia Senatului este un alt subiect care a agitat apele în coaliţie. Crin Antonescu a fost ameninţat de social-democraţi, dar şi de preşedintele PC, Daniel Constantin, că ar putea fi debarcat de la şefia Senatului.
Crin Antonescu recunoaşte că sunt mulţi liberali care vor ruperea USL şi îşi manifestă dezamăgirea. „Foarte mulţi colegi, printre care mă număr, suntem dezamăgiţi. Pot spune că domneşte şi o iritare şi nemulţumire. Căutăm resurse spre a merge mai departe”, a declarat preşedintele PNL joi seară, la Digi24.
De cealaltă parte, premierul Victor Ponta vrea împăcarea. El susţine că PSD nu vrea să rupă Uniunea Social Liberală: „Vreau să fim toţi la guvernare, nu să fim la guvernare de dimineaţa până după-amiaza şi seara în opoziţie.”
Singura soluţie concretă a fost avansată de premier. Dacă cele două partide nu se înţeleg, Victor Ponta anunţă ca va merge mai departe cu actualul Guvern, din care vor face parte şi miniştrii pe care PNL a decis să îi schimbe. Crin Antonescu dezaprobă şi această idee: „Miniştrii liberali au demisionat. Stroe a demisionat. Se poate merge aşa? Înseamnă că premierul vrea alt guvern fără PNL. Se poate face, dar să o spună şi să o facă democratic”, a solicitat el.
La fel de tranşant a fost şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, dar referindu-se la funcţia de vicepreşedinte pe care ar urma s-o primească Partidul Conservator: „Noi nu putem să acceptăm ca PNL să fie pus pe picior de egalitate cu PC. Nu eu sunt mărul discordiei, nici încurcătorul de serviciu.”
Disputele s-au amplificat după ce preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, i-a avertizat pe liberali că pot guverna şi fără ei. „Nu vrem să excludem PNL, dar dacă vă răspund strict aritmetic, răspunsul este da. (...) Dacă au de gând să o facă, să o facă mai repede. Nu putem să o lungim la nesfârşit. Noi dorim să nu iasă din USL”, a subliniat vicepremierul.
PC susţine că îi revine şefia Senatului
După ce Ilie Sârbu l-a ameninţat pe liderul PNL că ar putea pierde şefia Senatului, conservatorii vin cu un document care arată că funcţia era de la bun început a lor.
„După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revine Partidului Conservator. (...) Funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor revine PSD”, se arată în documentul Acordul politic PSD, PNL, PC, martie 2012.
Liderul PNL a precizat însă că prevederea din acord privitoare la şefia Senatului intra în vigoare în eventualitatea în care candidatul din partea PNL câştiga preşedinţia.
În plin război al declaraţiilor, apare şi Dan Voiculescu să liniştească apele: USL nu se rupe. „Toată săptămâna am avut o preocupare legată de USL. Acum m-am liniştit şi vreau să comunic tuturor că USL nu se va rupe, va rămâne în continuare pentru a duce la îndeplinire proiectul politic început acum trei ani de zile”, a declarat el joi.
Disputa din USL a luat amploare odată cu propunerea ca liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, să preia o funcţie de vicepremier odată cu înfinţarea noii structuri a Guvernului.
Crin Antonescu, acuzat de Daniel Constantin că minte
În plin război al declaraţiilor, liderul conservatorilor îl acuză pe Crin Antonescu de minciună. Daniel Constantin susţine că liderul liberal aflase conţinutul Pactului de coabitare dintre premier şi preşedinte înainte să ajungă la Cotroceni, unde urma să fie semnat. Conservatorul a povestit la România TV că, în seara precedentă semnării, l-a văzut pe Crin Antonescu în biroul de la Senat cu documentul în faţă şi că scria cu pixul pe margine, iar în momentul în care l-a zărit a întors foaia.
„În momentul în care am intrat în birou, l-am văzut pe domnul Antonescu cu foile în faţă, cu pixul în mână. Când m-am apropiat de domnia sa, sigur, foaia a fost întoarsă. Mi-am dat seama că este un document pe care nu trebuie să îl văd. (...) Era Pactul de coabitare, iar domnul Antonescu, cu pixul, scria pe Pactul de coabitare. Cu alte cuvinte, ce vreau să spun: domnul Antonescu ştia exact de ce se duce la Cotroceni, ştia exact ce conţine Pactul de coabitare”, şi-a amintit Daniel Constantin.
Declaraţiile liderului conservator vin după ce Crin Antonescu a spus la începutul săptămânii că el nu are nevoie de un certificat de anti-băsist şi nu el este cel care, a doua zi după o victorie copleşitoare în alegeri, s-a dus să încheie un pact cu Traian Băsescu.
În faţa acestor noi acuzaţii, Crin Antonescu răspunde ironic: „Sunt poveşti demult ştiute. Revelaţiile lui Daniel Constantin ne arată că acum a aflat el. Nu văd ce pot comenta fără să fiu ironic sau chiar maliţios. Dar cine nu ştia de pactul de coabitare? A ştiut toată lumea. În momentul respectiv când s-a semnat am fost de faţă, nu l-am semnat, m-am pronunţat împotrivă”, a replicat liderul liberal joi seară, la B1TV.