Datele finale ale recensamântului din 2011, anunţate în urmă cu două zile, l-au făcut pe premierul Victor Ponta să susţină că referendumul din 2012, de demitere a lui Traian Băsescu, ar fi trebuit validat.
„Am fost peste 50 la sută în 29 iulie care am dat lovitura de stat cum ar spune unii rămaşi în urmă, am fost peste 50%”, a declarat premierul.
Pentru liberali, vinovaţii pentru invalidarea referendumului de anul trecut sunt judecătorii Curţii Constituţionale.
„Rezultatele definitive de data aceasta ale recensământului confirmă faptul că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendumul de demitere a fost cel puţin una bazată pe informaţii insuficiente”, a susținut Mihai Voicu.
La rândul său, şeful statului a avut şi el o replică pentru cei care au iniţiat procedurile de suspendare a sa din funcţie. Traian Băsescu este de părere că aceştia trebuie să răspundă în faţa instanţei.
„Anul trecut pe vremea asta ne aflam într-un plin proces al unui puci parlamentar, lovituri de stat care nu s-a putut finaliza, dar cea mai mare parte a instituţiilor au fost afectate”, a afirmat președintele.
Anul trecut, disputele politice s-au concentrat în jurul listelor electorale permanente. Potrivit tabelelor valabile atunci, pentru îndeplinirea cvorumului la referendum ar fi trebuit să voteze 9,1 milioane de cetăţeni. La urne s-au prezentat însa doar 46% dintre alegători. Referendumul a fost invalidat, iar Traian Basescu şi-a păstrat mandatul.
Acum, la un an de la acel moment, vicepremierul Liviu Dragnea este de părere că trebuie reglementat modul în care se face actualizarea listelor permanente pentru a evita astfel de dispute.
„Dacă nu adoptăm acest act normativ, tot timpul o să fie păruială în această ţară, fiecare o să vadă listele electorale permanente în felul lui”, a susținut Liviu Dragnea.
În decembrie anul trecut, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au semnat un protocol de coabitare în care se angajau că nu se vor ataca public. Acum, după şapte luni şi la un an de la declanşarea suspendării lui Traian Băsescu, întâmplător sau nu, relaţia de coabitare premier-preşedinte începe să scârţăie.
„Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii din Asia este un lucru care pe bună dreptate ar trebui să mă supere. El ştie că sunt mai bun ca prim-ministru decât el”, a afirmat președintele.
„Preşedintele face ce a făcut de 9 ani, scandal”, a replicat premierul.
Pactul de coabitare a fost semnat, la Palatul Cotroceni, la o zi după ce Victor Ponta fusese desemnat de preşedinte în funcţia de premier. La acel moment, Victor Ponta preciza că documentul contribuie doar la deblocarea crizei politice şi nu înseamnă, câtuşi de puţin, că el şi şeful statului vor deveni prieteni.