Greşeala a fost descoperită la aproape o săptămână după ce ordonanţa aprobată de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.
Deşi ar fi trebuit să fie aplicată doar foştilor şefi de comisii din Autoritatea de Supraveghere Financiară, în textul ordonanţei apare un articol prin care această cotă de impozit se aplică tuturor angajaţilor cu funcţii de conducere.
Este vorba de taxarea cu 85% a veniturilor din indemnizaţii şi sume compensatorii, iar prevederea modifică Codul Fiscal.
„Vorbim de cele trei comisii care au existat până la momentul la care s-au unit în ASF, și anume Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, CNVM Valori Mobiliare și cea cu Pensiile Private”, a explicat Victor Ponta, premierul României.
Eroarea a fost reperată de Corpul de Control care a verificat documentele ieşite din şedinţa de Guvern. Ulterior, premierul a recunoscut că a fost o greşeală şi l-a atenţionat în plină şedinţă pe şeful Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
„La Monitorul Oficial a mers altceva. Aveţi mare grijă. Vreau să şi dăm afară pe ce funcţionar se crede mai deştept ca Guvernul. Nu e un caz izolat. E valabil şi în SGG şi la dumneavoastră. Una decidem noi şi funcţionarii sunt mai puternici ca noi”, a declarat miercuri Victor Ponta.
În mod normal, după ce a fost aprobată de Guvern, ordonanţa de urgenţă trebuia să ajungă la Secretariatul General al Guvernului, care să o trimită spre publicare la Monitorul Oficial. Reprezentanţii Executivului, susţin însă că documentul a fost trimis către Ministerul de Finanţe, iniţiatorul ordonanţei, iar de aici a plecat spre Monitorul Oficial.
Deşi greşeala din textul ordonanţei se poate repara printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, care să specifice că măsura se aplică doar foştilor şefi de comisii din Autoritatea de Supraveghere Financiară, această variantă nu a fost luată în discuţie.
Citiți și:
V. Ponta, către D. Chițoiu: Vreau să-l dăm afară pe funcţionarul care se crede mai deştept ca Guvernul
Salarii compensatorii impozitate cu 85%
„Încă nu s-a pus problema asta. Nu mă întrebaţi pe mine de ce nu s-a pus problema în şedinţa de Guvern. Nimeni nu a pus această problemă, nici primul-ministru al României, de a modifica aşa ceva”, a afirmat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Partea proastă este că forma în care a fost publicat documentul în Monitorul Oficial are putere de lege.
„În acest moment, avem o prevedere publicată în Monitorul Oficial printr-o ordonanță de urgență care instituie un impozit de 85% asupra tuturor plăţilor compensatorii plătite oricărui membru într-o astfel de funcţie de conducere. Până va fi modificată, legea va produce efecte”, a avertizat Gabriel Biriş, avocat.
Corectarea documentului se poate face doar în Parlament, acolo unde Executivul sau aleşii vor trebui să depună amendamente pentru schimbarea textului ordonanţei.