Unul dintre proiectele de lege date ca exemplu de către președinte este cel al parteneriatului public-privat.
„Care sunt criteriile după care constaţi tu că apar nişte probleme legate de interes naţional sau local? Trebuiesc prezentate în lege toate condiţiile. Dacă le lăsăm să le reglementeze prin ordin de ministru nu vom avea niciodată parteneriate public privat. A mai venit cu o idee năstruşnică, care cred că vine dinspre intresele de partid şi de finanţare a campaniei, înlocuirea partenerului privat se poate facă o nouă procedura de atribuire. Întrerupi un parteneriat şi tu, Şova, te duci în Kiseleff şi stabileşti că omul nostru e asta şi îl punem pe el, fără licitaţie. Eu nu spun că nu poate fi o situaţie de urgenţă, dar descrie situaţia în lege. Altfel există riscul să fie tratate ca ordinanță de urgență. Trebuie nişte clarificări, în rest legea e în regulă, poate va stimula parteneriatele public-private”, a explicat președintele.
„Plânge parte din clasa politică pentru că am trimis înapoi legea privind cumpărarea terenuilor agricole. Cred că nu au citit legea. Titlul spune că e vorba de vânzarea terenurilor către persoane fizice, dar dai o pagină și dai de persoane juridice, e deja altă lege. În plus, legea vorbește despre persoane juridice de pe teritoriul Uniunii Europene. Dar persoană juridică de pe teritoriul Uniunii Europene e și ADS. Legea e destinată să creeze confuzie”, a spus Traian Băsescu.
„Plângea şi de Legea minelor: nu e la mine, să vadă pe unde a pierdut-o, e posibil să fie atacată pe la Curtea Constituţională. Legea minelor nu a ajuns la Cotroceni, sau a uitat-o prin vreun sertar”, a adăugat Traian Băsescu.