SURSA FOTO: https://www.usembassy.gov/romania/
Preşedintele a spus că declaraţia Victoriei Nuland a fost tratată „în termeni propagandistici" la Bucureşti.
„Ce mă îngrijorează, totuşi, e respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic, care acum nu mai vine de la preşedintele României", a spus Traian Băsescu. În opinia sa, campaniile la adresa instituţiilor care luptă împotriva corupţiei sunt, de fapt, campanii împotriva instituțiilor care rezolvă un deficit de securitate.
Șeful statului a spus că a observat o abordare extrem de necinstită, care face rău României în legătură cu declaraţia Victoriei Nuland, din partea oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlmentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD.
„Remarca doamnei Nuland include şi România. Nu numai România, dar include și România", a spus preşedintele.
Potrivit acestuia, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale și un caz cum este „Microsoft” este o probă care arată „până la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie, cel puţin teoretic, resursele obţinute din corupţie”.
Președintele a reamintit că prima cauză pentru care Ucraina a ajuns în situația în care e din cauza corupției.
El a subliniat că Victoria Nuland vorbeste de parlamente care împiedică justiția. „Parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari a căror anchetă s-a blocat, le-aș aduce aminte celor care au uitat de Vosganian, Borbely, Dobre și alți câțiva domni miniștri parlamentari care stau pitiți în spatele voturilor parlamentarilor!”, a spus Traian Băsescu.
„Cine trebuie să îi spună lui Ponta că sunt parlamentari în cazul cărora au fost decizii de incompatibilitate prin hotărâri definitive ale Înalte Curți, dar stau pitiți prin Parlament! Poate își dă seama și dl Iohannis, nu numai dl Ponta! Cine să îi spună lui Ponta și lui Iohannis că avem parlamentar condamnat, ce-i drept, cu suspendare, dar e membru în comisia juridică a Parlamentului! Lucrurile astea se văd!”, a avertizat președintele.
Victoria Nuland, subsecretar de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, a denunţat ipocrizia unor state din regiune, care, susține oficialul american, profită de protecţia NATO şi a Uniunii Europene, dar ignoră valorile democratice. Iar reacțiile nu au întârziat să apară.
Analiştii politici cred că ţinta directă a acestui discurs ar fi fost premierul Ungariei, Viktor Orban. De altfel, autorităţile de la Budapesta au reacţionat imediat. Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar a precizat că Statele Unite ar trebui să numească un ambasador la Budapesta, care să obţină informaţii corecte despre Ungaria. Postul de ambasador este vacant de doi ani.
Reacțiile nu au întârziat nici din partea oficialilor români. Potrivit Mediafax, Victor Ponta a spus că Statele Unite au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de Ungaria.