Printre cele mai controversate legi este memorandumul privind datoriile Rompetrol. Traian Băsescu a contestat legea adoptată în Parlament, pe motiv că Guvernul a vrut să şteargă 400 de milioane de dolari din cele 600 pe care le avea compania, dar nu şi-a asumat actul normativ, ci a păsat responsabilitatea Parlamentului. După ce legea a fost respinsă de judecătorii Curţii Constituţionale, Executivul a anunţat că-şi asumă un act normativ prin care să rezolve situaţia.
O altă victorie a şefului statului a fost legea referendumului, privind pragul de prezenţa de 30 %, pe care a contesat-o la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că noile reguli de prezenţa la urne se pot aplică doar peste un an de la intrarea în vigoare a legii. Prin urmare, Traian Băsescu a ţinut actul normativ la sertar şi l-a promulgat în ultimul moment, astfel încât să fie imposibil ca referendumul privind Constituţia să poată fi organizat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale.
Cea mai plimbată lege între preşedinte- Parlament şi Curtea Constituţională a fost statutul parlamentarilor, contestat de trei ori. Motivul a fost acela că aleşii ar fi încercat să introducă în lege articole care să le sporească imunitatea. De tot atâtea ori actul normativ a fost declarat neconstituţional.
În total, preşedintele a trimis spre reexaminare 78 de legi şi a contestat la Curtea Constituţională 211, faţă de doar 104 câte fuseseră contestate de predecesorii săi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, la un loc.