Citiți principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu:
Situația din Ucraina nu este în acest moment o amenințare directă și imediată la securitatea României. România atenționează că apariția unui nou conflict înghețat întregește lanțul de conflicte din jurul Mării Negre.
Apariția unui nou conflict înghețat întregește lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre și poate deveni pe termen lung un o amenințare pentru securitatea României.
România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.
În momentul de față, noi considerăm că Ucraina este agresată de forțele Federației Ruse.
România consideră că statele semnatare ale acordului de la Budapesta din 1994 au obligația să declanșeze imediat un proces de negociere, care să ducă la restabilirea legalității internaționale, inclusiv prin încetarea oricărei acțiuni a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.
Acest acord între SUA, Marea Britanie și Federația Rusă reprezintă în viziunea noastră garanția pentru independența si suveranitatea Ucrainei.
România cere Federației Ruse sistarea oricărei operațiuni militare care vizează Ucraina și revenirea în limitele acordului de la Kiev și de la Harkov, semnate între Ucraina și Federația Rusă în 1997 și 2010, care vizează staționarea trupelor la Sevastopol.
România susține fără rezerve integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.
România cere ucrainenilor de etnie română să continue să nu se angajeze în acte violente.
România cere noilor autorități ucrainene, pe care le recunoaște ca reprezentanți legitimi ai țării, să respecte drepturile minorităților.
România consideră prin măsurile luate de fostul președinte Ianukovici - autorizarea deschiderii focului cu muniție de război împotriva populației și părăsirea teritoriului național într-un moment dificil pentru țară îl pun pe președinte în situația de a-și fi pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 și trebuie să-și anunțe imediat demisia pentru a ușura găsirea unei soluții la actualele tensiuni interne, dar și cele ruso-ucrainene.
Este nevoie de o poziție a Parlamentului, care sper să fie în concordanță cu poziția exprimată de mine.