Foto: presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute după Summitul Securităţii Nucleare de la Haga, că actualul context regional confirmă faptul că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este de neînlocuit pentru securitatea naţională a României, informează Mediafax.
„Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre est şi în Asia ... Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de parteneriatul strategic cu Statele Unite şi de apartenenţa la NATO sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi, în interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI, cu Statele Unite, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti”, a spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a continuat, precizând că „acum ajungem să ne încurcăm”. „Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut”, a adăugat Traian Băsescu.
Săptămâna viitoare va veni în România o delegaţie chineză pentru a porni analizele pentru realizarea centurii ocolitoare a Capitalei, o cale ferată cu viteză sporită şi pentru linia de mare viteză dintre Bucureşti şi Constanţa.
Proiectul cel mai important, cel al liniei ferate de mare viteză, are costuri estimate de 11 miliarde de dolari, dacă se va construi o linie nouă. O variantă luată în calcul însă este şi modernizarea liniei ferate existente, acest lucru depinzând de rezultatele studiilor care vor fi făcute.
Prin acest proiect, chinezii urmăresc să facă legătura între Marea Neagră, Ungaria şi Austria.
Linia ferată de mare viteză Bucureşti – Constanţa este doar o primă etapă al acestui obiectiv, linia urmând să fie continuată spre graniţa de vest.
Acordul a fost semnat din partea României de vicepremierul Liviu Dragnea, iar din partea Chinei - de reprezentanţi ai Comisiei de Dezvoltare şi Reformă.