„Această retorică politică modestă pe care domnul Băsescu o utilizează, în principal din rațiuni de politică internă, dar și din dorința – eventual – de a mai lansa anumite chestiuni și fumigene pe o relație externă, sunt total nefundamentate”, a spus Titus Corlățean, la emisiunea Jurnalul de seară.
„Relația cu Statele Unite este un obiectiv esențial, reprezintă fundația existenței noastre europene și euro-atlantice. Nu are nimeni nici cel mai mic interes și nici cea mai intenție de a devia de la fundamentul la care am lucrat atâția ani. Și este foarte bine că suntem acolo unde suntem, dar asta nu însemnă negarea dreptului, așa cum o fac alte state europene, la avea acces la resurse de dezvoltare suplimentare extrem de importante”, a subliniat ministrul de Externe.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Haga, că parteneriatul cu SUA este „de neînlocuit” şi a precizat că „acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu Statele Unite şi creăm confuzie prin atitudine”.
„Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre est şi în Asia... Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de parteneriatul strategic cu Statele Unite şi de apartenenţa la NATO sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi, în interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI, cu Statele Unite, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti”, a spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a continuat, precizând că „acum ajungem să ne încurcăm”.
„Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut”, a adăugat Traian Băsescu.