Teodorovici vrea să-i retragă pe cei 300 de inspectori fiscali care ajută parchetele
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Bistriţa, că a cerut încetarea detaşărilor pe poziţii de conducere din ANAF pentru unele persoane provenite din alte structuri ale statului, dar și clarificarea situaţiei celor peste 300 de inspectori fiscali care, la rândul lor, sunt detaşaţi pe lângă parchete. Potrivit prevederilor în vigoare, inspectorii fiscali detașați pe lângă parchete au printre atribuții, la cererea procurorilor, „investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri”. Aparent, o decizie de încetare a detașării inspectorilor fiscali intră în contradicție cu declarațiile recente ale unor lideri ai puterii, potrivit cărora este necesară schimbarea filosofiei Codului penal printr-un accent mai mare pus pe recuperarea prejudiciilor, pentru că „nu politica punitivă este cea care rezolvă problemele”.
În privinţa inspectorilor fiscali detaşaţi la parchete, ministrul Teodorovici a spus că şi-ar dori ca aceştia să nu se mai întoarcă, dar, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, să fie întreruptă „încrengătura între instituţii”.
„Avem cam 300 şi ceva de inspectori fiscali care, astăzi, sunt detaşaţi la parchete, pentru a ajuta parchetele în activităţile lor curente, lucru care la fel am cerut să înceteze, în sensul că ori toţi cei 300 şi ceva rămân la parchete şi am modificat schema de funcţionare, cu posturile să rămână acolo şi să întrerupem orice fel de legătură, ori, dacă se întorc - dar nu îmi doresc acest lucru - să poată să o facă, dar să nu mai fie această detaşare şi încrengătură între instituţii. Avem legile care sunt clare şi transparente pentru toată lumea şi acţionăm în baza acelor legi. Protocoalele nu se justifică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.
De menționat că detașarea inspectorilor fiscali la parchete se bazează pe prevederile OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Alin. 3 și 4 ale art. 3 prevăd atribuțiile acestora:
„(3) În cadrul structurii centrale a Direcţiei generale antifraudă fiscală funcţionează pe lângă structurile de prevenire şi control Direcţia de combatere a fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracţiuni economico-financiare. În acest scop inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcţii sunt detaşaţi în cadrul parchetelor, în condiţiile legii, pe posturi de specialişti.
(4) În exercitarea atribuţiilor de serviciu, inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor efectuează, din dispoziţia procurorului:
a) constatări tehnico-ştiinţifice, care constituie mijloace de probă, în condiţiile legii;
b) investigaţii financiare în vederea indisponibilizării de bunuri;
c) orice alte verificări în materie fiscală dispuse de procuror”.
Tot vineri, ministrul de Finanțe spune că a cerut încetarea detașării la ANAF a angajaților altor structuri ale statului
„Am găsit la ANAF, din păcate, persoane detaşate de la alte structuri ale statului pe anumite funcţii de conducere la ANAF, exact în zona de trimitere a unor sesizări către parchete. Şi am spus, uzând şi de experienţa mea ca auditor, că este un conflict cras de interese. Cu alte cuvinte, am cerut şefului ANAF să înceteze detaşarea acestor persoane, adică retrimiterea lor în structurile din care proveneau”, a spus ministrul.
În primele luni ale anului trecut, Serviciul Român de Informaţii a anunțat că a demarat procedura retragerii a 28 de ofiţeri detaşaţi la ANAF, care au asigurat inclusiv standarde superioare de integritate
Potrivit Serviciului Român de Informaţii, specialişti militari ai SRI au fost detaşaţi la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării clasificate şi în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 şi ale Legii 284/2010. Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, creşterea gradului de expertiză analitică şi consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare.
Viorel Ștefan, pe atunci ministrul de Finanțe, explica ce făceau de fapt ofițerii SRI.
„Prezenţa SRI-ului în ANAF nu avea ca scop să se substituie obligaţiilor inspectorilor ANAF, să facă controale fiscale. Rolul acestor salariaţi detaşaţi, în temeiul unei decizii a CSAT-ului, a fost mai ales pe palierul de elaborare de strategii, analize. Pe evaluarea SRI-ului s-ar părea că s-a atins obiectivul pentru care au fost transferaţi pe o perioadă determinată la ANAF. SRI-ul a luat această decizie de a solicita ANAF-ului să-şi retragă oamenii, iar decizia trebuie să ajungă în CSAT. Probabil în această lună în şedinţa CSAT-ului se va lua în dezbatere această decizie, după care se va întâmpla în fapt retragerea angajaţilor SRI”, a declarat Viorel Ştefan.
În 2015, când era premier din partea PSD, Victor Ponta spunea că sunt detașați la ANAF 140 de ofițeri SRI pentru combaterea evaziunii fiscale. „Da, este adevărat. E normal să fie aşa. Am schimbat Legea insolvenței și avem de recuperat 10 miliarde de euro de la firme intrate în insolvență. S-a dizolvat Garda Financiară, s-a făcut DGAF așa încât să avem cât mai puțină corupție în zona de ANAF. Am dat niște instrumente mai puternice”, explica prim-ministrul social-democrat.
- Etichete:
- anaf
- eugen teodorovici
- agentia nationala de administrare fiscala
- anchete confiscare
- inspectori fiscali detasati
- recuperarea prejudiciului dosare de coruptie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News