Liviu Dragnea începe să găsească aliaţi, după ce a criticat Executivul pe tema impozitării veteranilor de război.
Ideea menţinerii guvernului Cioloş la Palatul Victoria, dar cu puteri limitate, în cazul votării moţiunii de cenzură, e pe placul UDMR.
„Eu am nemulţumirile mele cu acest guvern, care cresc în fiecare zi. Cu atribuţii limitate nu ar fi nicio tragedie”, a declarat pentru Digi24 Kelemen Hunor, președinte UDMR.
Deşi se declară, de asemenea, nemulţumiţi de activitatea Guvernului, liderii PMP i-au cerut lui Liviu Dragnea să facă un anunţ, înainte să depună moţiunea de cenzură.
„Anunţa că toţi secretarii de stat, şefii de agenţii, subsecretarii de stat membri PSD pleacă din Guvern. Nu putem fi puşi alături de PSD în acest demers”, a spus Eugen Tomac, președinte executiv PMP.
„Nu va exista o moţiune de cenzură, eu cred că PSD-ul doar o joacă, dar modul în care o joacă este, pe de o parte, un semnal de alarmă pentru toată lumea. Chiar şi neafiliaţi sunt în anumite zone: fie în zona PSD, fie în zona PNL”, a declarat, la rândul său, Daniel Fenechiu, președintele PND.
În anul 2009, Guvernul Emil Boc a căzut în urma unei moțiuni de cenzură. Era tot o perioadă preelectorală, iar guvernul a rămas în funcție, cu atribuții limitate, gestionând perioada alegerilor prezidențiale. Era momentul în care au fost propuși mai mulți prim-miniștri, între ei și Klaus Iohannis, dar care nu au ajuns să fie votați de Parlament.
Algoritmul politic
Pentru ca moţiunea să aibă succes, PSD şi ALDE ar mai avea nevoie să convingă 26 de parlamentari. UDMR îi poate ajuta cu 23 de aleși, în timp ce PMP are peste 35. Și printre cei 40 de parlamentari neafiliaţi sunt nume care ar putea vota moţiunea.
PSD: 194
ALDE: 37
UDMR: 23
minorități: 17
Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă, ceea ce determină demiterea guvernului, este nevoie de 257 de voturi „pentru”.
O eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului ar urma să fie discutată şi votată luna viitoare, când aleşii revin din vacanţă.
PNL a precizat nu sprijină demersul PSD şi ALDE.