Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că nu a avut contacte oficiale cu cei de la PNL, dar a primit „diverse semnale” din partea acestui partid. El spune că se vorbește despre „agregarea unei majorități așa-numite de centru-dreapta”, dar, în opinia lui, liberalii vor să găsească o soluție pentru a ieși „din încurcătură”, ca urmare a rezultatului obținut în alegerile parlamentare.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „împărtăşeşte” punctul de vedere al liderului PMP, Traian Băsescu, privind „criza de leadership” din PNL, dar nu a dorit să comenteze afirmaţiile privind preluarea de către el a conducerii formaţiunii liberale.
În ceea ce privește declarațiile fostului ministru Andrei Gerea, membru ALDE, care a sugerat la un post de televiziune că PNL și ALDE ar putea fuziona, iar Tăriceanu ar putea prelua conducerea PNL, liderul ALDE a precizat că Gerea „nu a avut niciun mandat” pentru asemenea declarații. Tăriceanu a adăugat că a fost foarte atent la ceea ce a spus Andrei Gerea, iar acesta din urmă nu a spus nimic că ar exista vreo „intenție” în acest sens. „Speculații de genul ăsta se pot face, ce-ați face dacă n-ar fi și piper de genul ăsta în discuții?”, i-a întrebat, amuzat, Tăriceanu pe jurnaliști.
Înainte de anunţarea rezultatelor oficiale de la BEC, partidele se gândesc deja la alianţe. ALDE şi PSD vor discuta pe marginea acestui subiect după ce vor afla exact câte mandate are fiecare partid, a subliniat Tăriceanu. Până acum au existat doar discuţii telefonice între liderii celor două formaţiuni. Despre numele viitorului premier nu au discutat, însă, spune Călin Popescu Tăriceanu.
„Am văzut în aceste zile că a început, așa, o forfotă extraordinară. Se încearcă diferite formule politice și nu pot să vă ascund că am văzut și oficial, dar există și demersuri mai puțin oficiale prin care PNL încearcă să iasă din această situație ca urmare a rezultatului foarte prost pe care l-a obținut la alegeri. Se încearcă, din câte văd, agregarea unei majorități așa-numite de centru-dreapta. Spun așa-numite, pentru că forțele componente nu pot fi definite în mod clar ca formațiuni de centru-dreapta. Numai dacă mă uit la USR, care este, după declarațiile președintelui acestei formațiuni, o grupare în care fiecare are o proprie partitură și propriile lui idei. Nu are niciun fel de ideologie și nu o spun neapărat în sens peiorativ, n-o spun cu malițiozitate. Asta este realitatea politică", a declarat liderul ALDE.
„Nu am făcut contacte oficiale cu cei de la PNL, dar v-am spus că am primit diverse semnale și am văzut diversele declarații de bunăvoință. Acum, în ceea ce privește PNL, senzația mea este că PNL încearcă să găsească o soluție prin care să iasă din încurcătură, dar astea sunt demersuri și jocuri politice. Eu cred că, înainte de aceste lucruri, mai importante sunt alte probleme și anume, înainte de a discuta cu o persoană, trebuie să vezi dacă ești compatibil cu ea, dacă îmbrățișezi aceleași principii și aceleași valori", a completat Tăriceanu. El a adăugat însă că ALDE și PNL se află „pe poziții foarte îndepărtate”.