Tăriceanu: „Instituţiile de forţă” vor ancheta în curând creşterea salariului minim
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un nou atac la adresa „instituţiilor de forţă - nedemocratice”, despre care spune că încearcă să devină stat în stat şi pretinde că, sub „oblăduirea” preşedintelui Iohannis, DNA va ajunge să ancheteze creşterea salariului minim sau înăsprirea politicii fiscale faţă de multinaţionale.
„Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru România, în care instituţiile de forţă - nedemocratice - încearcă să devină stat în stat şi să decidă politica economică, socială, politica de investiţii şi chiar cea externă. Spre asta ne îndreptăm. În curând, vom vedea DNA anchetând parlamentari şi miniştri pentru că au decis să crească salariul minim sau pentru că au decis să înăsprească politica fiscală faţă de multinaţionalele care îşi exportă profitul. Deja se fac paşi în acest sens, sub oblăduirea preşedintelui Iohannis”, susţine Tăriceanu pe pagina personală de Facebook, potrivit News.ro.
Preşedintele Senatului a făcut aceste afirmaţii cu prilejul publicării de către Curtea Consrtituţională (CCR) a motivării deciziei prin care a decis că nu a existat conflict juridic între puterea executivă şi cea judecătorească în ceea ce priveşte adoptarea OUG 13.
„Motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte sesizarea făcută de CSM referitoare la ordonanţa adoptată de Guvern reprezintă nu doar o lovitură pentru conducerea CSM, dar şi o readucere aminte a menirii acestui for. CCR transmite CSM un mesaj clar: respectaţi separaţia puterilor în stat. Este un mesaj pe care l-am dat şi eu, în nenumărate rânduri, ca preşedinte al Senatului, când CSM a intervenit brutal în activitatea Parlamentului”, a mai scris el.
Tăriceanu a ţinut să precizeze că speră ca noii membri ai CSM „să atragă atenţia asupra exceselor instituţiei, mai ales acum, când au de partea lor această motivare a CCR”.
Tăriceanu, cercetat de DNA, un critic permanent al instituției
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, în vara lui 2016, de procurorii DNA pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
El s-a remarcat în ultimii ani prin atacuri constante la adresa Justiţiei, în special a DNA. Ultima ieşire de acest fel a avut-o la începutul săptămânii, când le-a spus primarilor de comune reuniţi la Bucureşti, că toată lumea în România face „gargară cu corupţia”, se face „o vânătoare de vrăjitoare”, dar nimeni nu vorbeşte despre cauzele acestui fenomen, foarte mulţi primari fiind nevoiţi să treacă prin anchete „extrem de neplăcute pentru ei”, iar în final s-a dovedit că sunt nevinovaţi.
„Toată lumea în România face gargară cu corupţia. De dimineaţă până seara numai cu corupţia în gură stau. Toată lumea se preocupă de efectele corupţiei, nimeni nu vorbeşte despre cauzele corupţiei din România. Eu cred că, dacă vrem să avem o administraţie care să fie de calitate, cu oameni bine pregătiţi, nu putem să ne imaginăm că îi plătim prost şi să avem şi performanţă. Nici în comunism nu funcţiona ideea asta. Deci, trebuie să existe o legătură directă între salarizare şi calitatea administraţiei”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Adunarea Comunelor din România.
Preşedintele Senatului a mai spus că în România există „o vânătoare de vrăjitoare”, în condiţiile în care foarte mulţi primari au fost nevoiţi să treacă prin anchete „extrem de neplăcute pentru ei”.
„În România de câţiva ani buni este o vânătoare de vrăjitoare. Foarte mulţi primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei, pentru că le-a afectat imaginea publică. Foarte mulţi, în final, s-a dovedit că sunt nevinovaţi. Dar au făcut acest periplu prin faţa televizoarelor pe care îl vedem de câţiva ani de zile şi care are parcă drept scop umilirea unor oameni şi distrugerea elitelor româneşti”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.